Bővült a világörökségi lista

Lezárult az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) párizsi tanácskozásán a világörökségi lista bővítése, az utolsó körben többek közt olyan helyszínek emelkedtek világörökségi rangra, mint a leóni székesegyház Nicaraguában.

MNO
2011. 06. 29. 7:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az UNESCO világörökségi bizottságának június 19-én kezdődődött tanácskozása szerdán ér véget, a helyszínekről szóló egyeztetések azonban már kedd este lezárultak.

Az utolsó körben a leóni katedrális mellett felkerült a világörökségi listára a bukovinai és dalmáciai metropoliták ukrajnai székhelye, az Altáj-hegység mongol vonulatának sziklarajzai és – amint az már korábban ismertté vált – a franciaországi Cévennek Nemzeti Park és a Grands Causses Regionális Természetvédelmi Park és kultúrtáj is.

Az UNESCO 21 tagállamának képviselőiből álló testület idén egy korábbi világörökségi helyszín kiterjesztése mellett összesen 25 új természeti és kulturális helyszínnel bővítette a listát, amely immár 936 tagú.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.