Brutális drágulás Fehéroroszországban

Fehéroroszországban 20,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az idén az első öt hónapban, részben annak a hatására, hogy a volt szovjet tagköztársaság május elején leértékelte valutáját – jelentette be Andrej Tur fehérorosz gazdasági miniszterhelyettes pénteken.

MNO
2011. 06. 03. 13:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország központi bankja május elején 36 százalékkal értékelte le a fehérorosz rubelt, hogy csökkentse nagyra duzzadt folyó fizetésimérleg-hiányát. Az ország központi bankja devizatartalékának közel negyedét fordította idén a nemzeti valuta támogatására. Márciusban azonban felhagyott az intervencióval, amikor Minszk 3 milliárd dolláros hitelkérelemmel fordult Oroszországhoz. A kért összeget várhatóan összeadja Oroszország és a FÁK több más állama. Erről június 4-én döntenek.

Az egyre romló helyzet miatt Minszk június 1-jén stabilizációs kölcsönért fordult a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF). Mihail Mjasznyikovics fehérorosz kormányfő azt mondta, hogy 3,5-8,0 milliárd dollár közötti hitel megadását reméli az IMF-től. A fehérorosz rubel leértékelésével meglódult infláció miatt a lakosság pánikszerűen gyakorlatilag mindent felvásárolt a boltokban, ami miatt áruhiány lépett fel. A fehérorosz kormány legutóbbi intézkedéseként május 31-én befagyasztotta számos élelmiszertermék árát július 1-jéig.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.