Buldózer helyett designerek kerültek az Erzsébet térre + Képriport

A hazai designerek bemutatkozó terepeként, találkozóhelyként fog funkcionálni a hosszú várakozás után július 1-jén, pénteken megnyíló budapesti Design Terminál. Az egykori Erzsébet téri buszpályaudvar épületében étterem és designshop is helyet kap majd – hangzott el a Design Terminál épületében csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/788451" target="_blank"><strong>• Modellérték</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/782986" target="_blank"><strong>• Újragombolták a magyar divatot</strong></a>

MNO
2011. 06. 30. 16:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Englert Róbert, az intézmény igazgatója elmondta: a kiállítóhely a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) támogatásából és saját bevételekből fog gazdálkodni. Példaként a majdan étteremként funkcionáló B épület bérbeadásából származó bevételeket és a kiállítások jegybevételeit említette. A pályázat útján kiválasztott igazgató szerint a büdzsé megtervezése jelenleg is folyamatban van, ezért pontos számokat egyelőre nem akart mondani.

A korábban marketingkommunikációval, weboldalak tervezésével foglalkozó igazgató arról is beszélt, hogy feladatának elsősorban a designkultúra színvonalának emelését, a komoly érdeklődést kiváltó programok szervezését és az épület hasznosítását tartja. „Egy olyan találkozótermet is létre szeretnénk hozni, ahol a hazai designkultúra képviselői és a design iránt érdeklődő közönség találkozhat” – fogalmazott, tervei között megemlítve, hogy nyílt napokat, konferenciákat is fognak szervezni.

Nagy Anna kormányszóvivő beszédében emlékeztetett arra, hogy sokan úgy vélték, az épületre „már csak a buldózer vár”. „Hosszú évekig aludta Csipkerózsika-álmát az egykori buszpályaudvar” – fogalmazott a szóvivő, megemlítve, hogy a kormányváltás után a KIM úgy határozott, életet lehel az épületbe. „Azt reméljük, hogy nemcsak a főváros, hanem általában a magyar designkultúra központja, szíve-lelke lesz” – tette hozzá.

Az első kiállítás a Gombold újra! Divat a magyar című öltözéktervezési pályázat legjobb munkáit mutatja be. Nagy Anna felidézte, hogy a KIM, a Design Terminál Nonprofit Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös pályázatára több mint 400 terv érkezett, amelyből a legjobb 35 kollekciót májusban már a nagyközönség is megtekinthette a Szépművészeti Múzeumban rendezett divatshow-n. „A pályázat célja az volt, hogy a magyar öltözködési kultúra hagyományait átírja a XXI. századra” – mutatott rá a szóvivő. A kiállítás a tervek szerint három hónapig lesz látható, a következő program már a designhéthez fog kapcsolódni.

A sajtótájékoztatón megjelent Gyöngyösi Renáta tervező, aki megnyerte a Gombold újra-pályázatot Metallic-folklór című kreációjával. Gyöngyösi Renáta arról beszélt, hogy az első helyezés számára rengeteg lehetőséget hozott, példaként megemlítette, hogy jelenleg Zoób Kati műhelyében dolgozhat. Elmondta, kreációjához a dunántúli népviseletekből merített inspirációt. „A népies viseletet egyesítettem a metálos fényességgel, csillogással. A fémkellékeket, a szegecseket, patentokat a hímzéses rátétek helyett használtam” – fogalmazott, majd hozzátette: a célja a látványos sziluett – hangsúlyos váll, karcsú derék, terjedelmes csípő – létrehozása volt.

A designközpont megalapítását még 2004-ben jelentette be az akkori kormány, az eredeti tervek szerint a műemlék épület volt indulási részében kiállítások, könyvtár, irodahelyiségek kaptak volna helyet, a B épületbe cukrászdát, kávéházat, esetleg éttermet képzeltek el. A megnyitást 2006-ra tervezték, a felújítás akkorra el is készült, ám az épületet tervezési és kivitelezési problémák miatt nem lehetett átadni. A hiányosságok pótlására újabb beruházás indult, ám 2009-ben még az ideiglenes használatbavételi engedélyt sem kaphatta meg az egykori buszpályaudvar. A történtek miatt 2010 januárjában hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt nyomozás indult a Design Terminál ügyében. Sajtóértesülések szerint az eredetileg 450 millió forintra tervezett beruházás végül több mint 900 millió forintba került. A kormányváltást követően a tulajdoni jogok a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től és a Magyar Szabadalmi Hivataltól átkerültek a KIM-hez, a szakmai felügyeleti szerv a Balassi Intézet, a KIM háttérintézménye lett.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.