Csak a harc végén döntötte el: megtanul angolul

A katalógusár tízszereséért, 93 125 euróért keltek el Napóleon angoltanulásra használt jegyzetei egy vasárnapi árverésen a Párizs melletti Fontainebleau-ben.

MNO
2011. 06. 06. 9:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A három kötetbe rendezett, eredeti rajzokat is tartalmazó jegyzeteket egy párizsi magánintézmény, a Levelek és Kéziratok Múzeuma (Musée des lettres et manuscrits) vásárolta meg, amely június 21-től teszi közszemlére a történelmi emlékeket.

A waterlooi csata után elfogott, majd a Szent Ilona atlanti-óceáni szigeten haláláig őrzött francia császár angoltanulásra használta fogsága éveit. A szarkalábas betűkkel írt maradványokból, a megszürkült, tintapacás lapokból kitűnik, tanulás közben hogyan rajzolgatott unalmában a keményfejű francia császár, és hogyan küszködött az angol nyelvtan útvesztőivel.

„Még angoltanulás közben sem tudott megszabadulni a benne élő katonától: krikszkrakszai falakat és katonai erődítményeket ábrázolnak” – mondta el Jean-Pierre Osenat, az árverést szervező aukciósház elnöke. A katalógusban 7000-9500 euróért kínálták a ritka Napóleon-ereklyéket.

Szent Ilona szigetére történt szállítása közben vallotta be Napóleon szégyenkezve, hogy soha nem tanult angolul, és Las Cases gróf, aki társa volt a száműzetésben, boldogan vállalta, hogy órákat ad neki. „Hihetetlen, hogy Napóleon, aki egész életében az angolok ellen harcolt, csak a végén határozta el, hogy angolul tanul” – mondta Osenat.

Az aukción csaknem 400 darabot árvereztek el megszállott Napóleon-rajongók gyűjteményeiből. A legnagyobb meglepetést az egyiptomi francia expedíció végéről szóló dokumentum hozta: a várt 6-8 ezer euró helyett 187 500 euróért talált gazdára egy egyiptomi tábornok 29 soros levele, amelyet dőlt arab betűkkel, fekete és arany tintával írt Bonaparte tábornoknak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.