Egy héttel korábban kezdték az őszi árpa aratását

Aratják az őszi árpát Vas megyében; hektáronként átlagosan 2-3 tonna termést takarítanak be, ami messze elmarad az előző évek 4 tonnát meghaladó átlaghozamától – közölte Márkus Antal mezőgazdasági szaktanácsadó hétfőn. <br /><br />

MNO
2011. 06. 27. 18:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatezer hektáros őszi árpa 20-30 százalékát már learatták. Gyenge a termés, a hektáronkénti átlaghozam mindössze Sárvár környékén egy 100 hektáros területen érte el a 4 tonna feletti átlagot.

Kevés termés várható repcéből is, mert a tavalyi sok csapadék miatt nem tudtak időben vetni, a földek elgazosodtak. Az átlaghozam a 2 tonnát sem éri el, míg az elmúlt években hektáronként átlagosan 2,6-2,8 tonna repce termett. Kevés lesz a 3 tonna feletti repceterület, leginkább azok számíthatnak jó eredményre, akik augusztusban el tudták vetni a repcét.

Az elmúlt évekhez képest egy héttel korábban kezdődött el az aratás Vas megyében. Idén mintegy 70-80 ezer hektárnyi területen kell betakarítani a termést. A gazdák ugyan nagyobb területet szerettek megművelni, de a tavalyi hideg, csapadékos időjárás miatt nem tudtak többet vetni. A repcét 3100 hektáron így is ki kellett szántani – helyére őszi búza került –, mert a gazdák még a féltonnás hozamban sem bíztak.

A tervek szerint az őszi búza aratása július közepén kezdődik. Az aratás sorrendje évtizedek óta őszi árpa, repce, búza, de egy új technológiával, a repce permetezésével fordítani lehet a sorrenden. Ezt a megoldást azok a gazdák választják, akiknek jó minőségű étkezési búzájuk van, de a repcearatás késlelteti a búzaaratást.

Az érett étkezési búzának – ha nagyobb mennyiségű, 10-15 milliméter csapadékot kap – romlik a minősége, és visszaminősülhet takarmánybúzának. Korábban a repcével sem lehetett várni, mert ha túlérett, kipörgette a magot, de az új technológiával mindez kiküszöbölhető – ismertette Márkus Antal.

Hozzátette; az aratás kezdete óta „visszafelé indult el”, csökkent a gabona ára. A takarmánygabona, takarmánybúza ára tonnánként 40-50 ezer forint körül mozog, míg az étkezési búzáé 50-60 ezer forint. Aratás előtt 110-120 ezer forint volt a repce tonnánkénti ára, ami az alacsony hozama miatt nem igazán fog változni – vélekedett a mezőgazdasági szaktanácsadó.

A gazdák idén kivárhatják a kedvezőbb árakat, nem kell a „kombájn mellől” eladni a termést, mert közel kétszer annyi tárolóhely van, mint amennyi gabona vár aratásra.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.