Elítéltek egy rendőrt vesztegetés és sikkasztás miatt

Vesztegetés és sikkasztás miatt 1 év 10 hónap – végrehajtásában 3 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélt egy volt rendőrt csütörtökön a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság. Az ítélet nem jogerős.

MNO
2011. 06. 16. 15:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíróság Vígh Zsolt vezette tanácsa Karkus István esetében egy eljárás keretén belül két ügyet tárgyalt. Az elsőrendű vádlott – mint a Szolnoki Rendőrkapitányság akkori rendőr zászlósa – 2008. november 5-én rendőri intézkedés alá vont egy tűzifát szállító teherjárművet. Mivel annak vezetője túllépte a megengedett vezetési időt, vele szemben szabálysértési eljárást helyezett kilátásba. Karkus azonban azt is felajánlotta a sofőrnek, hogy ő és a szállító cég vezetője egy rakomány tűzifáért cserébe megúszhatja a bírságot.

Emiatt a Szolnoki Nyomozó Főügyészség hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettében emelt vádat ellene, de a bíróság csupán vesztegetés bűntettében találta bűnösnek az időközben lefokozott és elbocsátott rendőrt. Ítéletét úgy szabta ki, hogy annak mértékébe a másik ügyben való társtettesi részvételt is beleszámította.

Karkus István ugyanis társtettesként a Szolnoki Főiskola tiszaligeti campusának építése közben elkövetett sikkasztás ügyében is szerepelt. Guti Péter, egy ipari cég akkori szerelésvezetője 1,1 millió forint értékben rézkábelt tulajdonított el az építőanyagok közül. E bűncselekményben és az ellopott kábelek elszállításában Karkus is segédkezett, ráadásul a rendőr zászlós ingatlanjában helyezték el az eltulajdonított anyagot.

Guti Pétert a bíróság sikkasztásért 7 hónap szabadságvesztésre ítélte, a büntetés letöltését két évre felfüggesztette. Az ítéletek közül egyik sem jogerős, mert azok kihirdetése után az ügyész, valamint a vádlottak három nap gondolkodási időt kértek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.