Elkészült a gyulai lerakó rekultivációja

Mintegy 430 millió forintból, százszázalékos pályázati támogatással valósult meg Gyulán az egykori szilárdhulladék-lerakó rekultivációja.

MNO
2011. 06. 28. 15:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gellén Vencel projektmenedzser a beruházást lezáró sajtótájékoztatót követően az MTI-nek elmondta: a hulladékot ötven éven át a város egyik külterületi részére szállították, majd bezárt a lerakó a 2000-es évek elején. A rekultiváció azóta megoldásra várt. 2005-ben terveztették meg a projektet, majd 2010-ben megkezdődtek a munkálatok.

A rekultiváció során a meglévő hulladékot dombokba tömörítették, rézsűt alakítottak ki. Ezt követően szintetikus agyagréteget terítettek a területre 105 ezer négyzetméteren, így akadályozva meg, hogy a csapadékvíz bejusson a hulladéktestbe. Erre humuszréteg került, majd befüvesítették. A létesítményt véderdővel vették körül, és kétezer facsemetét ültettek ki az elmúlt hónapokban.

A létesítményben meg kellett oldani a gázelvezetést, így egy gyűjtőcsöves gázgyűjtő rendszert alakítottak ki, 26 biogázkúttal, amelyek kivezetik a rendszerből egy biofilteren keresztül a felgyülemlett és megtisztított gázt. A projekt során három talajvíz-monitoring kutat is építeni kellett, hiszen a szennyezettséget mérni kell. A környező ingatlanok tulajdonlapjára ugyanis fel kellett vezetni a szennyezettség mértékét, és ez nem nőhet. A beruházás tavaly év elején kezdődött és egy év alatt fejeződött be – ismertette Gellén Vencel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.