Elszabadult a pokol, csuklyás fiatalok támadtak + Képek

Kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták meg a rendőröket csuklyás fiatalok kedden a görög fővárosban; a rendőrség könnygázt vetett be.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/793625" target="_blank"><strong>• Repülhetünk, nem okoz gondot a görög helyzet + Kép</strong></a>

MNO
2011. 06. 28. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az euróövezeti vezetők mindenképpen megadják Görögországnak a következő hetek finanszírozásához szükséges külső pénzügyi segítséget, függetlenül az újabb konszolidációs intézkedések parlamenti elfogadásától – vélekedtek keddi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők. Ugyanakkor megjegyezték: súlyos hitelességi következményei lennének, ha Görögország az intézkedések parlamenti elutasítása esetén is hozzájutna a külső támogatáshoz. Az Eurasia Group nevű globális pénzügyi-politikai kockázatelemző csoport londoni részlegének elemzése felidézi, hogy az elmúlt hetekben a valutaunió több vezető tisztviselője is elengedhetetlen fontosságúnak nevezte a további finanszírozási segítség szempontjából az újabb görögországi megszorító intézkedések parlamenti elfogadását. Az Eurasia szerint azonban az euróövezeti vezetők – tekintet nélkül a görög parlamenti voksolás kimenetelére – mindenképpen elő fogják teremteni a pénzt, eredménytelen törvényhozási szavazás esetén valószínűleg áthidaló kölcsön formájában, egyszerűen annak megakadályozására, hogy Görögország már július elején – nem rendezett körülmények közepette – törlesztési leállás felé sodródjon.


A görög parlament szerdán és csütörtökön szavaz az újabb kiadáscsökkentésről és adóemelésekről, amelyek elfogadása szükséges ahhoz, hogy Görögország lehívhassa a nemzetközi mentőhitel következő részletét. Erre az összegre feltétlenül szüksége van a görög államnak ahhoz, hogy a jövő hónap közepére ne váljon fizetésképtelenné.

A megszorítások elleni tiltakozásul a szakszervezetek keddtől 48 órás általános sztrájkot és nagygyűlést hirdettek. Kedd délután nagyjából 20 ezer tiltakozó gyűlt össze a görög parlament előtt, közülük vált ki néhány száz fiatal, és támadt rá a rendőrökre.

A tiltakozók felgyújtottak egy műholdas távközlési kocsit, bezúzták több üzlet, köztük egy McDonald,s gyorsétterem kirakatát, és közben a médiát és a bankokat szidalmazó rigmusokat skandáltak. Előzőleg a békés tüntetők transzparensekkel, dobszó kíséretében végigvonultak Athén belvárosán, és a megszorító csomag elleni jelszavakat skandáltak. Görögországban sokan úgy érzik, velük fizettetik meg a politikusok által elkövetett hibákat. Szerintük a tervezett intézkedések az egyszerű munkavállalókat és a nyugdíjasokat sújtják, miközben nem érintik a gazdagokat.






A mediterrán országot negyven éve nem látott gazdasági válság sújtja. A fiatalok körében meghaladja a 40 százalékot a munkanélküliek aránya, az államadósság a GDP 150 százalékára rúg. A görög állam már nem tudja a piacról finanszírozni az államháztartási hiányt, ezért nemzetközi segítségre szorul. Az Európai Unió figyelmeztette Görögországot, hogy súlyos következményei lesznek, ha a görög parlament nem szavazza meg az újabb takarékossági csomagot.


Fotók: Reuters


Egész Európa pénzügyi stabilitása forog kockán – mondta Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa. Az athéni parlamenti szavazás kimenetele bizonytalan, mert a kormányon lévő szocialisták néhány parlamenti képviselője elutasítja a megszorításokat, miközben az ellenzéki konzervatívok maroknyi csoportja jelezte, megszavazza azt. Ha a parlament el is fogadja a csomagot, megfigyelők szerint az igazi nehézségek ezután jelentkezhetnek, az intézkedések végrehajtásakor. A megszorítások részeként sok közalkalmazotti állás megszűnne, és be kellene zárni több állami vállalatot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.