Emlékművet állítanának Munkácsy Mihálynak

Méltó emlékművet szeretne állítani Munkácsy Mihálynak szülővárosában, Munkácson a kárpátaljai város magyar polgármestere.

MNO
2011. 06. 30. 19:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyel Zoltán egy csütörtöki munkácsi kulturális rendezvényen felszólalva hangsúlyozta: nagy álma, hogy végre méltó emlékműve legyen Munkácson a város nagy szülöttének, Munkácsy Mihálynak. Mint mondta, arra fog törekedni, hogy ez a vágya még polgármesteri mandátumának lejárta előtt megvalósuljon – adta hírül a Mukachevo.net munkácsi hírportál.

Munkács polgármestere nehezményezte, hogy eddig nem akadt mecénás, aki anyagilag támogatta volna a Munkácsy-emlékmű elkészítését, pedig – mint emlékeztetett – a magyar üzletemberekkel való találkozóin mindig felveti a kérdést, sőt van, amikor nyíltan kéri a vállalkozók segítségét az ügyben. Az emlékmű gipszmakettje már 30 éve elkészült, s a Munkácsi Művészeti Iskolában várja, hogy bronzba öntsék – tette hozzá Lengyel Zoltán. Azt is közölte, hogy amennyiben sikerül elkészíteni Munkácsy emlékművét, azt a város főterén állítják fel, a festő mellszobrának a helyén, s az utóbbit átviszik a művészeti iskolába.

Munkácsy Mihály (Lieb Mihály) 1844. február 20-án született Munkácson, egykori szülőházának a helyét emléktábla jelöli a kárpátaljai város központjában.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.