Ez válság, nem kísérlet

Az európai kormányfők segítségét kérte csütörtökön Enda Kenny, Írország miniszterelnöke, hogy segítsék a szigetországot a bankmentő program költségeinek kezelésében.

MNO
2011. 06. 16. 19:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ír koalíciós kormány szerdán jelentette be, hogy azt szeretné, ha az Európai Unió és az Európai Központi Bank hozzájárulna azokhoz a tervekhez, amelyek szerint 3,5 milliárd eurónyi veszteséget hárítanának a két, válságtól leginkább sújtott bank, az Anglo Irish Bank és az Irish Nationwide Building Society állami garancia alá nem eső elsőbbségi kötvényeinek tulajdonosaira.

Kenny csütörtökön újságírók előtt szólva úgy fogalmazott: „Ez egy pénzügyi válság. Nem egy társadalmi-politikai kísérlet, hogy meddig lehet nyomni az ír lakosságot.” A miniszterelnök szerint a kormánynak világos üzenete van: Írország jelentős áldozatokat hoz az euróövezeti válság megoldására. „Ha ki tudunk nőni ebből a válságból, akkor finanszírozni tudjuk saját kilábalási pályánkat” – tette hozzá.

Az ír kormány szerdán – 100 nappal azután, hogy hivatalba lépett – azt jelentette be, hogy a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) és az amerikai pénzügyminiszterhez, Timothy Geithnerhez fordulnak, hogy gyakoroljanak nyomást Európára annak érdekében, hogy változtassák meg hozzáállásukat.

Kenny csütörtökön elmondta: Írország jelentős lépéseket tett a költségvetési célok teljesítése érdekében, és most több megértés kellene az EU részéről, hogy képes legyen kezelni valaha volt legsúlyosabb adósságválságát.

A szerdán bejelentett tervekkel kapcsolatosan Michael Noonan pénzügyminiszter csütörtökön kizártnak tartotta, hogy a két, a bankrendszer újjáépítésében kulcsszerepet játszó bank, az Allied Irish Bank és a Bank of Ireland esetében hasonló lépésekre kerülne sor. A pénzügyminiszter elmondta: Írország „az utolsó fillérig” visszafizeti a két bank kötvénytulajdonosiainak pénzét.

Noonan, a Bloomberg televíziós csatornának adott interjúban aggodalmát fejezte ki a görög adósságválság miatt. „A piac nagyon ideges és az ideges emberek gyakran hoznak rossz döntéseket. Meg szeretnénk bizonyosodni afelől, hogy az európai hatóságok és az európai kollégáink fel vannak erre készülve” – fogalmazott az ír politikus. „Biztosíték kell, hogy amikor lesz megoldás a görög helyzetre, Írország védve lesz a tovagyűrűző hatásoktól” – tette hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.