Felerészben a romák felelnek az integráció sikeréért

Felerészben maguké a romáké a felelősség az integráció sikeréért – vélekedett Járóka Lívia európai parlamenti képviselő egy pénteki osztrák napilapban megjelent interjúban.

MNO
2011. 06. 17. 8:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szegénység nem hagyomány, hanem állapot, amelyből mindenki ki akar kerülni – szögezte le a néppárti uniós képviselőcsoporthoz tartozó, fideszes politikus, az Európai Parlament egyetlen roma tagja. „Másrészről az integráció nehéz, hosszú folyamat, amelynek két oldala van” – tette hozzá. A képviselő úgy vélekedett, a sikerért a felelősség 10 százalékban terheli az Európai Uniót, 20-20 százalékban a kormányokat és a helyi hatóságokat, és felerészben magukat a romákat. „Ezért kell legyőznünk a reménytelenségből eredő apátiát” – jelentette ki.

Járóka a készülő európai romastratégiáról többek között elmondta, hogy az egy újfajta ellenőrzési mechanizmust tartalmaz. Az Európai Bizottság és az Európai Alapjogi Ügynökség közvetlenül beterjesztésük után értékeli a nemzeti romastratégiákat, egységes és összehasonlítható mutatók alapján, s a későbbiekben évente jelentést tesznek a végrehajtásról a többi uniós intézménynek. Ezzel a módszerrel elérhető, hogy a nemzeti akciótervek összehangoltak legyenek és hogy a kormányok cselekvésre kényszerüljenek – mondta a képviselő. Járóka Lívia szerint egy sokoldalú és hosszú távú stratégia jöhet létre.

Az európai szintű romastratégia a magyar uniós elnökségi fél év egyik fő célkitűzése. Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára szerdán Párizsban az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett, 99 százalékban biztos, hogy a tagállamok állam- és kormányfői a fél évet lezáró június 24-i értekezletükön elfogadják a keretstratégiát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.