Félpályás útlezárást tart a Liga

A Liga Szakszervezetek a szerdára hirdetett országos sztrájkot nem, de a félpályás útlezárást megtartja – jelentette be Gaskó István, a Liga elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

MNO
2011. 06. 28. 12:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Liga elnöke emlékeztetett arra: két héttel ezelőtt döntöttek úgy, hogy június 29-re általános országos sztrájkot és félpályás útlezárást tartanak tiltakozásul a kormány intézkedései és tervei ellen. A Liga elnöke úgy vélekedett, hogy a sztrájktörvény tavaly decemberi módosításával a kormány olyan helyzetet idézett elő, amelyben a sztrájk megtartását szinte ellehetetlenítette.

Gaskó kiemelte, hogy tagságuk körében elégedetlenséget vált ki a kormány egyéves tevékenysége, illetve több, a következő időszakra vonatkozó nyilvánosságra hozott munkavállalókat érintő elképzelés. A Liga elnöke hangsúlyozta: nem értenek egyet a kedvezményes nyugdíjrendszer olyan átalakításával, hogy a már megszerzett jogokat sértse, ehelyett szerintük az egész nyugdíjrendszerről kellene tárgyalni. Tiltakoznak a Munka törvénykönyve átalakítása ellen is, mert az a munkavállalói érdekeket sértené, illetve demonstrálnak a tripartit érdekegyeztetés megszüntetése ellen.

A Liga elnöke szólt arról, hogy miközben a kormány a kollektív szerződés rendszerét kívánná erősíteni, addig az egyik tárgyalópartnert, a szakszervezeteket gyengítené. Gaskó István kifogásolta azt is, hogy a kormány törvénytelenül határozta meg a tárgyalás időpontját, miután a meghirdetett június 29-ei sztrájk utáni időpontra, július 4-ére tűzte ki az egyeztetést, nem pedig a kollektív munkaügyi vita kezdeményezésétől számította az időpontot. A Liga a július 4-ei egyeztetésen képviselteti magát, és megállapodásra vonatkozó javaslatot is tesz.

Gál Rezső, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke utalt arra, hogy az energiaiparban a bányászokkal közösen meghirdetett június 29-ei sztrájkot a még elégséges szolgáltatás hiánya miatt nem tartják meg, de ott lesznek a félpályás útlezáráson.

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, hogy több szakszervezet is csatlakozott az ország 40 pontjára meghirdetett 24 órás útlezáráshoz, amelyek helyszíneit és időpontjait a honlapjukon lehet megnézni. Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke elmondta: a múlt héten döntöttek arról, hogy csatlakoznak a Liga tiltakozó akciójához, mert a munkavállalókat védik, és elfogadhatatlannak tartják a kormány több intézkedését is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.