Folytatódik a Mentorprogram

A szeptemberben induló tanévre is várják a hátrányos helyzetű hallgatókat segítő mentorok jelentkezését a felsőoktatásban, a programra még két napig, július 1-jéig lehet pályázni.

MNO
2011. 06. 29. 6:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az immár hatodik éve működő program célja, hogy segítse a felsőoktatásban azokat az elsőéves hallgatókat, akik szociális körülményeik miatt hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetűek – olvasható a programot koordináló Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) tájékoztatójában. A fiatalok felsőfokú tanulmányait segítő esélyegyenlőségi programot a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatja, a szervezési teendőket 2009-től a HÖOK látja el.

A Mentorprogram pályázat útján keresi azokat a szociálisan érzékeny és segítőkész önkénteseket, akik a 2011/2012-es tanévtől mentorként segítenének elsőéves társaikon. Jelentkezni lehet az ország bármely felsőoktatási intézményéből, a pályázatokat július 1-jéig várják. Újdonság, hogy a programban nagyobb hangsúlyt fektetnek a mentorok képzésére, fontosnak tartják ugyanis, hogy a mentorok felelősséget vállaljanak a munkaerő-piaci kilépésre való felkészítésben, a kortárs segítői kompetenciák fejlesztése mellett. Mint a közleményben kiemelték: ezzel a korábbi évekhez képest pluszképességek elsajátítására tehetnek szert a résztvevők. A felvételt nyert hallgatók 10 hónapra vállalják mentori tevékenységüket.

Az összegzés szerint a 2009/2010-es tanévre az ország összes felsőoktatási intézményéből 1072 hallgató jelentkezett kortárs segítőnek, vagyis mentornak. A 2010/2011-es tanév végére a jelentkezők létszáma 1100-ra nőtt. 2009-ben 1100-an kértek segítséget a programtól szociálisan hátrányos helyzetükre hivatkozva, őket akkor 320 mentor segítette. 2010 nyarán 1670 fiatal került be a programba mentoráltként, őket a szeptemberben indult tanévben 370 mentor támogatta első egyetemi, főiskolai évük alatt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.