Gigaberuházás valósul meg, rengetegen kapnak munkát

Az amerikai érdekeltségű Jabil Circuit Kft. csaknem 23 millió eurós beruházást valósít meg Tiszaújvárosban, amelynek révén rövid időn belül 670-nel növeli alkalmazottainak számát. A cég a projekthez állami támogatást kap, ami már az első gyártási évben megtérül az államháztartásnak – jelentették be a kormány és a cég képviselői pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

MNO
2011. 06. 03. 13:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdasági államtitkára elmondta: a Jabil szerződésben vállalta, hogy a jelenlegi létszám megőrzése mellett 670 új embert vesz fel, közülük 50 diplomás lesz. A fejlesztés még az idén megvalósul, az a támogatás pedig, amit a Jabil munkahelyteremtő pótlólagos beruházásához ad az állam, az adóbevételek révén már 2012-ben megtérül.

A szubvenció pontos összegét a kormány döntése után hozzák nyilvánosságra. Az államtitkár szerint az egy munkahelyre jutó támogatás nem éri el az egymillió forintot. A készpénztámogatás összege egymilliárd forint alatt lesz. A Jabil emellett társaságiadó-kedvezményben részesül, és képzési támogatást is igénybe vehet.

A tiszaújvárosi gyár bővítése különösen fontos, mert Borsod megye déli részén teremt munkahelyeket, a cég több tíz kilométeres távolságokból toborozza majd és ki is képezi a munkaerőt. Ráadásul egy olyan szektorban, amelyben magas a hozzáadott érték aránya, ami az államháztartási bevételek szempontjából is kedvező – mutatott rá az államtitkár. A beruházás eredményeként javul a devizamérleg is, mert a beruházás alapvetően exportra termel majd.

Palásti Lajos, az elektronikai eszközök bérgyártásával foglalkozó Jabil Circuit ügyvezető igazgatója elmondta: a projekt keretében részben a gyártókapacitást bővítik, részben a technológiát fejlesztik, amihez saját maguk, illetve az anyacég biztosítja a forrásokat.

A Jabil 22 országban van jelen, 59 gyárában több mint 110 ezer embert foglalkoztat. Magyarországon 2000-ben nyitotta meg első gyárát Tiszaújvárosban, azóta Szombathelyen is létrehozott egy telephelyet, a két egységben közel kilencezer embert alkalmaznak. A Jabil eddig 300 millió dollárt fektetett be Magyarországon, a tavalyi magyarországi árbevétel 276 milliárd forint volt. Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta: az elektronikai iparág szerepe egyre nagyobb Magyarországon, az export 33 százalékát, a GDP 15 százalékát adja a közel 170 cég.

Az európai bérgyártásban Magyarország részesedése 16-17 százalék, egyfajta nagyhatalommá nőtte ki magát. A közelmúltban megkezdődött a visszaáramlás Ázsiából az európai felvevőpiacra szánt termékek esetében, ami nagy lehetőséget hordoz mind Európa, mind Magyarország számára.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.