Harmincegy új buszt vesznek

Harmincegy új autóbusz beszerzését tervezi év végéig a Szabolcs Volán Zrt.; a mintegy 1,3-1,4 milliárd forintos beruházást bankhitelből finanszírozná a cég – közölte Ignácz László, a közlekedési társaság vezérigazgatója csütörtökön.

MNO
2011. 06. 16. 15:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Közösségi Közlekedésfejlesztési Hitelprogramjának segítségével beszerzendő új buszok az elöregedett járművek kiváltására érkeznek Nyíregyházára, s a tervek szerint a helyközi forgalomban használják majd azokat. A Szabolcs Volán Zrt. a beszerzéssel négy darabbal növeli járműállományát, így összesen 317 autóbusz áll majd rendelkezésre, amiből 86 Nyíregyháza helyi közlekedésében dolgozik – mondta a vezérigazgató.

A buszokat nyílt közbeszerzési eljáráson szerzik be, ennek során elsősorban az egységár lesz a meghatározó a kötelező műszaki paraméterek mellett – mondta a vezérigazgató. Hozzátette: nem volna szerencsés, ha a meglévők mellett új típusokat szerezne be a cég, ugyanakkor van esély arra, hogy magyar gyártású autóbuszok érkezzenek. A társaság helyközi flottájában a régi Ikarusok mellett lengyel Autosan, svéd Volvo és magyar Credo márkájú autóbuszok futnak; utóbbiakból tavaly szeptemberben nyolc darabot állított üzembe a szabolcsi közlekedési társaság.

A 97,7 százalékban állami, 2,2 százalékban dolgozói tulajdonban lévő Szabolcs Volán Zrt. 34 helyi autóbuszjáratot működtet Nyíregyházán, az ebből származó árbevétel 2010-ben meghaladta az 1,3 milliárd forintot. A helyi közlekedésben szállított utasok száma tavaly 5 százalékkal, 32 millió főre csökkent, míg a helyköziben minimálisan emelkedett a forgalom, ebben körülbelül 20 millió utas szállítását végezte a cég. A helyközi járatok árbevétele 2010-ben megközelítette a 3,8 milliárd forintot, ami 0,9 százalékkal lett több az egy évvel korábbinál.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.