Hasmenésjárvány: marad továbbra is a bizonytalanság

Németországban a hasmenésjárvány stabilizálódásának a jelei mutatkoznak – közölték pénteken német szakértők.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/788393" target="_blank"><strong>• Fazekas nagyot harapott – Nincs járványveszély Magyarországon</strong></a>

MNO
2011. 06. 03. 11:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reinhard Brunkhorst professzor, a vesebetegségekkel foglalkozó német nefrológiai társaság elnöke pénteki sajtóértekezletén arról számolt be, hogy Németország – a fertőzés által leginkább sújtott – északi tartományaiban az elmúlt 24 órában némelyest csökkent az új fertőzések száma. A professzor reményét fejezte ki, hogy ez a trend folytatódik, illetve erősödik. Óvott azonban a túlzott illúzióktól, utalva arra: már korábban is voltak jelek a fertőzés csökkenésére, azután mégis emelkedett a megbetegedések száma.

A különböző járványokat okozó baktériumok kutatásával, többek között a mostani hasmenésjárványt kiváltó különleges kólibaktériummal foglalkozó münsteri egyetem egyik vezető professzora egy pénteki rádióinterjúban reményét fejezte ki, hogy a baktériumtörzs tulajdonságaival kapcsolatos vizsgálatok terén az elkövetkező héten haladás történik. Ez – mondta – jelentős előrelépést eredményezhetne a betegek kezelése terén. „Ha felismerjük a betegséget okozó sajátosságokat, az eddiginél célzottabb terápia alkalmazható” – tette hozzá.

A járvány eddigi németországi mérlege péntek reggeli adatok szerint: 17 halott, több mint 2500 megbetegedés, illetve gyanús eset. Az áldozatok száma tovább növekedhet, mert a fertőzött személyek közül mintegy 500-an életveszélyes, vagy legalábbis válságos állapotban vannak. Esetükben már fellépett az úgynevezett hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent. A különlegesen súlyos esetek kezelésére – egy Eculizumab nevű hatóanyaggal – antitestterápiát alkalmaznak, és ennek legelső jelei kedvezők voltak. A legtöbb beteget kezelő hamburgi, hannoveri és kieli orvosok azonban egyelőre óvtak attól, hogy a terápia hatékonyságát illetően végső következtetést vonjanak le. Ehhez – mint utaltak rá – legkevesebb három-négy hétre van szükség.

A különleges bélbaktérium terjedésével, azaz a fertőzést terjesztő forrással kapcsolatban továbbra is teljes a tanácstalanság. A spanyol uborkáról immár végleg elterelődött a gyanú, az észak-németországi uborka, a paradicsom és a saláta viszont továbbra is „vétkes” lehet. Konkrét bizonyíték azonban erre vonatkozóan nincs. A münsteri egyetemen ezért a hírek szerint immár más termékeket, bizonyos tejtermékeket, húsfajtákat – mindenekelőtt marhahúst –, valamint különböző gyümölcsfajtákat is teszteltek.

A teszt azonban negatív maradt, azaz változatlanul teljes a bizonytalanság.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.