Hat évet mértek a sikkasztóra

Húsipari termékeket vett át, valamint építőipari szolgáltatásokat rendelt meg az általa képviselt vállalkozás nevében, ellenértéküket azonban nem fizette ki az a csabacsüdi férfi, akit csütörtökön jogerősen hat év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla.

MNO
2011. 06. 16. 12:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2003 áprilisában alapított gyomaendrődi székhelyű NIKA-Hús Bt. 2005 tavaszára 295 millió forint tartozást halmozott fel két szlovákiai üzleti partnerével szemben. A tartozást a cég képviseletében eljáró Valach Róbert a vállalkozás ingatlanjainak és húsipari berendezéseinek értékesítéséből kívánta fedezni, ezért át is adta őket szlovák partnereinek. A gépek azonban egy másik vállalkozás tulajdonában voltak, így ezzel 17,7 millió forint kárt okozott.

Bár a NIKA-Hús Bt. már 2005 májusában fizetésképtelenné vált, a vádlott a cég beszállítóitól árut rendelt meg és vett át, noha tudatában volt annak, hogy ellenértéküket nem lesz képes kiegyenlíteni. A férfi egy dunaszerdahelyi cégtől 15 alkalommal több mint 60 millió forintért rendelt húskészítményeket, egy magyar vállalkozástól halasztott fizetéssel szintén ekkora összegért tőkehúst szerzett be, egy kft.-vel pedig 7,8 millió forintnyi építőipari munkákat végeztetett el. A megrendelt áruk és szolgáltatások ellenértékének csak töredékét egyenlítette ki.

A táblabíróság sikkasztás és csalás bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit, s ezért különös visszaesőként hat év börtönbüntetéssel sújtotta, s egyben kötelezte, hogy több mint 100 millió forintot és késedelmi kamatait fizesse meg a sértetteknek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.