Hét év után a Milané lett a scudetto

<p>Massimiliano Allegri már első szezonjában bajnoki címet ünnepelhetett a Milan kispadján, újfent bizonyítva, ő az új edzőgeneráció egyik legígéretesebb alakja. Az elmúlt években egyeduralkodónak számító Internazionale második lett, a dobogó legalsó fokára pedig a Napoli játékosai fértek fel. Négy magyar játékos is kieső csapat tagja volt, míg a gólkirály Antonio di Natale (Udinese) lett.</p>

Pintér Patrick
2011. 06. 06. 6:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét év után ismét az AC Milan játékosainak nyakába akasztották az aranyérmeket Olaszországban, ami már önmagában is nagy szenzációnak számít arrafelé az Internazionale éveken át tartó egyeduralma után, pláne, ha ezt egy új edzővel, jelesül a Cagliaritól elcsábított Massimiliano Allegrivel sikerült elérni. Allegrit sokan féltették a szezon előtt, hogy nem fog tudni megbirkózni a piros-fekete sztárokkal, köztük a vele azonos időpontban érkezett Ibrahimoviccsal, ám ezek a negatív előrejelzések hamar eloszlottak, s mindenki a mester zsenialitásáról beszélt. S való igaz, neki sikerült a svéd támadóból csapatembert faragnia (ezt számtalan gólpassza magyarázza), s ugyanezt elérte Robinhóval és Patóval is (mindhárman 14 gólt termeltek a szezonban, tehát alaposan kitettek magukért), míg a védelemben két acélos ember, Nesta és Thiago Silva vitte a prímet. A Milan kapta a legkevesebb gólt a szezonban, s harmadik lett a rúgott gólok tekintetében, ami szintén alátámasztja a scudetto elnyerésének jogosságát. Boateng leigazolása is telitalálatnak bizonyult, ő a még mindig hebrencs természetű Gattuso utóda lehet majd a középpályán, miközben Allegri olyan őskövületeket mellőzött sokáig, mint Pirlo vagy Ambrosini, akiket talán senki sem mert volna parkolópályára tenni első milanos évében. Allegri megtette, s nyert, innentől kezdve pedig minden kérdés feleslegessé válik.

A Milan előretörésének az Internazionale itta meg legjobban a levét. Azt már az Atlético Madrid elleni Európai Szuperkupa-döntőben is látni lehetett, a kék-feketék belefásultak az elmúlt évek sikereibe, ráadásul legfőbb alkotójuk, José Mourinho is távozott a Real Madridhoz. A helyére érkezett Rafa Beníteznek szinte még megmelegedni sem volt ideje a kispadon, máris mennie kellett. Utódjául az exmilanos Leonardót választották, akivel a hajrában sikerült megszilárdítani a második helyet, no meg sokat ért a Palermo elleni kupagyőzelem is. Ezzel a brazil tréner valószínűleg meghosszabbította milánói szerepvállalását.

Sokáig úgy tűnt, hogy a Napoli akár még a bajnoki cím sorsába is beleszólhat, ám az utolsó hat fordulóban csupán öt pontot szerzett a csapat, így meg kellett elégednie a bronzéremmel. A Vezúv lábánál új lendületet kapott uruguayi támadó, Edinson Cavani is lemaradt a gólkirályi címről, mivel az utolsó három mérkőzésről eltiltották, így kénytelen volt átadnia a liga legjobb góllövőjének járó dicsőséget az udinei Di Natalének. A zebracsíkos mezben pályára lépő Udinese többek között az ő góltermésének köszönhetően végül befutott a negyedik pozícióba, így elindulhat a Bajnokok Ligájában is. Hajszállal maradt csak le erről az egy ideig a tabella élén is álló Lazio és városi riválisa, a Roma.

Nem sikerült túl jól ez a szezon a Juventus számára, az Öreg Hölgy valóban nehézkesen mozgott ebben az idényben, az új igazolások közül csak Matri vált be igazán, ő meg sem állt húsz gólig, ám sokszor a veterán Del Pierónak kellett eljátszania a vezérbika szerepét, máskülönben még idáig sem jutott volna a torinói alakulat. A nemzetközi kupaindulás így is elúszott, nem úgy, mint az egy idényen belül kétszer is edzőt váltó Palermónak, amely bár a kupadöntőben kikapott, az Inter BL-szereplése miatt ott lehet az Európa-ligában.

Közepes szezonon van túl a Fiorentina és a Genoa is, egyikük sem tudta megismételni az elmúlt évek kiváló teljesítményét és gólerős játékát, ellenben erőn felül teljesített a Chievo, a Parma és a Catania is.

Ami a magyar játékosokat illeti, Koman Vladimir (26/0) és Laczkó Zsolt (9/0) ugyanúgy búcsúzni kényszerült az élvonaltól a Sampdoriával, mint Vass Ádám (20/0) a Bresciával, és a Genoától kölcsönadott Rudolf Gergely (13/2) a Barival. Ez egyben azt is jelentette, hogy újonc létére a Cesena és a Lecce is bennmaradt az első osztályban. A Serie B-ből az Atalanta és a Siena már biztosan feljutott, a Novara, a Reggina, a Padova és a Varese még osztályozón dönti el, melyikük lesz a szerencsés harmadik.

A bajnokság végeredménye:
1. Milan 82 pont
2. Internazionale 76
3. Napoli 70
4. Udinese 66
5. Lazio 66
6. Roma 63
7. Juventus 58
8. Palermo 56
9. Fiorentina 51
10. Genoa 51
11. Chievo 46
12. Parma 46
13. Catania 46
14. Cagliari 45
15. Cesena 43
16. Bologna 42
17. Lecce 41
18. Sampdoria 36
19. Brescia 32
20. Bari 24

A góllövőlista élmezőnye:
Gólkirály: Antonio di Natale (Udinese) 28 góllal
26 gólos: Cavani (Napoli)
21 gólos: Eto’o (Internazionale)
20 gólos: Matri (Juventus)

A Magyar Nemzet Online álomtizenegye:
Abbiati (Milan) – Biava (Lazio), Thiago Silva (Milan), Lúcio (Internazionale), Maggio (Napoli) – Hamsík (Napoli), Sztankovics (Internazionale), Cambiasso (Internazionale), Hernanes (Lazio) – Di Natale (Udinese), Cavani (Napoli)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.