Hetven ünneplőt gyilkoltak le, köztük gyerekeket

Irakban halálra ítéltek 15 embert azzal a váddal, hogy elrabolták egy lakodalmas menet tagjait, és legyilkolták a hetven ünneplőt a felekezeti háborúskodás mélypontján, 2006-ban.

MNO
2011. 06. 16. 17:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az áldozatok között nemcsak férfiak, hanem nők és gyerekek is voltak, s azért kellett meghalniuk, mert részt vettek egy esküvőn, ahol egy síita férfi egy szunnita lányt vett feleségül. A gyilkosok a bíróság szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki szárnyához, az Iraki Iszlám Államot alkotó terrorcsoportok egyikéhez tartoztak.

A mészárlás egy, Bagdadtól mintegy 60 kilométerre északra lévő vidéken történt. A terroristák egy hamis katonai útellenőrző ponton megállították a menetet, szétválasztották a férfiakat, nőket és gyerekeket, és mindannyiukat meggyilkolták. Az összes nőt előzőleg megerőszakolták. A tizenöt 2-12 éves gyereket úgy ölték meg, hogy a nyakukra súlyt kötöttek, és belevetették őket a Tigris folyóba.

A legyilkoltak Dudzsail falu lakói voltak; a hely arról is nevezetes, hogy 1982-ben sikertelen merényletet hajtottak ott végre Szaddám Huszein elnök ellen, mire megtorlásul 148 lakost rövid úton kivégeztek a rögtönítélő bíróságok. Az elítéltek fellebbezhetnek, de arra az esetre, ha az ítéletüket minden fórumon helybenhagyják, parlamenti képviselők és törzsi vezetők nyilvános kivégzést követelnek a bűntettek helyszínén.

Az ügy furcsasága, hogy a fővádlott, Firasz al-Dzsaburi a május végi letartóztatásáig a köztiszteletnek örvendő Emberi Jogi Bizottság vezetője volt, és fellépett a bebörtönzöttek jogainak tiszteletben tartásáért. Lebukását és a csoport felszámolását az tette lehetővé, hogy két házában megtalálták a bűncselekményekről készített videofelvételeket – közölte Kaszem Atta tábornok, katonai szóvivő.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.