Heysel: 5 év, ETO: 3 év

Borbély Zoltán, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) jogi és sajtóirodájának kommunikációs igazgatója aránytalanul súlyosnak tartja az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) fegyelmi bizottságának a Győri ETO-t és az MLSZ-t sújtó büntetését. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/791885" target="_blank"><strong>• Fellebbez a Győri ETO FC</strong></a>

MNO
2011. 06. 21. 9:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borbély az m1 keddi Ma Reggel című adásában hozzátette: furcsállja, hogy az UEFA egy cselekményért kettős büntetést alkalmaz, pedig álláspontja szerint a hazai szövetség társtettesi szerepe teljesen kizárható. A Győrt azért büntette meg az UEFA fegyelmi bizottsága, mert megállapítása szerint az észt Jarmo Ahjupera átigazolásánál a 2009. december 31-ével lejárt tartozási kötelezettségének nem tett eleget. „Nem szeretném előzetesen bírálni az UEFA döntését, hiszen a határozatot és annak indoklását még nem kaptuk kézhez, de az észt játékos vételárához és ahhoz a tényhez képest, hogy a győriek végül is fizettek, túl magasnak tartom a rájuk kiszabott büntetést” – fogalmazott Borbély.

Az igazgató emlékeztetett arra, hogy a brüsszeli Heysel Stadionban történt katasztrófa után – ahol 39 szurkoló vesztette életét – az angol klubokat öt évre zárták ki az európai kupákból, most pedig a győrieket 50 ezer eurós pénzbüntetés mellett három évre. Borbély szerint az ügy kulcskérdése, hogy a lejárt tartozás fogalmát hogyan értelmezik. A Győri ETO és az észt klub közötti szerződés, avagy a magyar számviteli törvény szerint. Az igazgató szerint nyilvánvaló, hogy az UEFA illetékesei az európai szövetség alapszabálya alapján hozták meg döntésüket – nem is tehettek mást –, s a hazai számviteli törvényt aligha tanulmányozták előtte.

Klement Tibor, a győriek klubigazgatója telefoninterjújában elmondta: nem a klub mint jogalkalmazó tehet arról, hogy nincs összhang az UEFA szabályrendszere, illetve a magyar számviteli törvény és a polgári törvénykönyv között. A klubigazgató egyébként jelenleg a svájci Nyonban tartózkodik, ahol kedd délben találkozik az európai kupákban részt vevő klubok érdekvédelmi szervezetének (European Clubs Association) jogsegélyszolgálatának vezetőjével.

Borbély Zoltán úgy látja, mivel a Győr nem kapott a szerződésben meghatározott időben, 2009 decemberében számlát, ám annak beérkezése után fizetett, ez esetben jogosulti késedelemről van szó. „Mivel a döntés ellen az UEFA fellebbviteli bizottságához, majd azt követően a lausanne-i Sportdöntőbírósághoz lehet fellebbezni, így – hokis hasonlattal élve – most még csak egy jégkorongmérkőzés első harmadának végénél járunk” – zárta szavait az MLSZ jogi és kommunikációs igazgatója.

A fegyelmi bizottság – az UEFA honlapján közzétett – ítéletében nem részletezték a győriek vétségét, csak annyit írtak, hogy a csapat tavaly úgy játszott az Európa Liga selejtezőjének 1., 2., 3. és az utolsó, 4. fordulójában, hogy nem felelt meg mindenben az UEFA licenckövetelményeinek. A győriek az elmúlt idényben nem kvalifikálták magukat egyik európai kupasorozatra sem, így jelenleg csak a pénzbüntetés sújtja az együttest, amelyet egy éve a szlovák Nitra, a kazah Atyrau és a francia Montpellier kiverése után a horvát Dinamo Zagreb búcsúztatott.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.