Húsz évvel ezelőtt erről a helyről indult új utakra a nemzet

Antall József nemcsak osztozott a nemzet sorsában, hanem minden erejével annak jobbra fordításáért dolgozott – mondta el Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium (HM) kabinetfőnöke a Somló hegyi szabadságnapi koszorúzáson csütörtökön. A megemlékezésen megjelent Boross Péter volt miniszterelnök, Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese és Antall Józsefné, a néhai miniszterelnök özvegye is.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/794208" target="_blank"><strong>• „Csak a hájtól kell megszabadulni, az izomtól semmiképpen”</strong></a>

Kovács András
2011. 06. 30. 15:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Somló hegy bevonult a magyar történelembe, innen indult új utakra a nemzet – kezdte beszédét Szarka Gábor. Hozzátette: a szovjet megszállás hatalmas gazdasági értékektől fosztott meg minket, valamint a szabadság és a jog hatalmának teljes hiányával járt. „Antall József elképesztő bátorsággal terjesztette elő a Varsói Szerződés és a KGST megszüntetéséről szóló javaslatot, és a megkopogtatott fal beszakadt” – fogalmazott a HM kabinetfőnöke.

Szarka Gábor azonban emlékeztetett arra, hogy a nagy öröm elmaradt, az ünnep helyett a ránk dőlő diktatúra romjaival bajlódtunk, pedig a rendszerváltoztatás csoda volt. A kabinetfőnök példaként említette, hogy hazánk nem omlott össze az adósságcsapdában. Emlékeznünk kell arra, hogy milyen drága és értékes dolog a szabadság, és emlékeznünk kell azokra, akik értünk is megfizették ennek árát – hangsúlyozta.

Szarka Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy Antall József pályafutása rövidre szabatott, de olyan örökséget hagyott ránk, amelyet csak a legnagyobbak. A „létező szocialisták ha el nem is tudták lopni, de hosszú évekre el tudták dugni a fordulatot. Tetteik és kormányzásuk nyomán az összetartozásba és az egymásba vetett bizalom megrendült” – fogalmazott.

Mivel biztathatjuk magunkat ezekben a nehéz időkben? – tette fel a kérdést Szarka Gábor. Véleménye szerint azzal, hogy a huszadik századnál nehezebb idők bajosan jöhetnek, és a Somló környékén élők mindig újra tudtak kezdeni mindent. Egy éve nekünk is újra kellett kezdeni mindent – mutatott rá, hozzátéve: újra és újra vissza kell térnünk az olyan csúcsokhoz, mint 1991. június 30. volt. „Kívánom mindnyájunknak, hogy legyünk méltóak Antall József örökségéhez a ránk hagyott küldetésében a szabadsághoz és egy összetartozásban erős, kemény munkájától virágzó nemzet képéhez” – zárta beszédét Szarka Gábor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.