IMF-hitelt kap Egyiptom

Hárommilliárd dolláros készenléti hitelt nyújt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Egyiptomnak – jelentette be vasárnap az egyiptomi pénzügyminiszter.

MNO
2011. 06. 05. 17:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hitel a 2011–2012-es államháztartási hiányt segít áthidalni. Egyiptom egy nappal korábban terjesztette be a pénzügyi évre szóló költségvetés tervezetét, és ez 11 százalékos deficittel számol. A változó kamatozású – 1,5 százalékról induló –, 12 hónapra szóló hitel visszafizetését Kairónak több mint három év múlva kell csak megkezdenie.

Az IMF regionális igazgatóhelyettese szerint a finanszírozási tervről július közepén döntenek, és a hitel még aznap Kairó rendelkezésére állhat. Egyiptom a most bejelentett hitelről már május végén elvi megállapodást kötött.

Kairó korábban arra szólította fel a lehetséges donor országokat és a hitelfolyósító intézeteket, hogy nyújtsanak pénzügyi támogatást számára, mivel devizatartalékai alaposan leapadtak. Ezt az okozta, hogy az év eleji zavargások óta nem állt teljesen helyre a termelés, ugyanakkor a turisták és befektetők a szokásoshoz képest elenyésző számban érkeznek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.