Indul a vámliberalizáció az EU és Dél-Korea között

Pénteken hatályba lép az Európai Unió és Dél-Korea közötti szabadkereskedelmi megállapodás, amely az EU első ilyen jellegű megállapodása ázsiai országgal.

MNO
2011. 06. 30. 21:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alkalmazási körét és gyorsaságát tekintve példa nélkül álló vámliberalizációról van szó: öt éven belül – az EU–dél-koreai kereskedelem értékéhez viszonyítva – a vámok 98,7 százalékát törlik el. Az átmeneti időszak végére valamennyi iparcikk és a legtöbb mezőgazdasági termék esetében – néhány kivétellel, mint amilyen például a rizs – megszűnnek a behozatali vámok.

Egy tanulmány szerint a következő húsz évben akár kétszer olyan gyorsan bővülhet az unió és Dél-Korea között a kétoldalú kereskedelmi forgalom, mint amit e megállapodás nélkül remélni lehetne. Az EU és Dél-Korea közötti árukereskedelem értéke tavaly mintegy 66 milliárd euró volt. Az EU mérlege e tekintetben negatív, bár a tendenciák azt mutatják, hogy a koreai piacnak jelentős a növekedési potenciálja. Ami a szolgáltatásokat illeti, itt az EU kereskedelmi mérlege Dél-Koreával szemben 2009-ben 2,1 milliárd euró többletet mutatott.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.