Inváziónak minősítették a brit telepesek érkezését

Inváziónak minősítette – az ausztráliai őslakos közösség nyomására – az első brit telepesek 1788-ban Sydney-be való érkezését a város önkormányzata.

MNO
2011. 06. 28. 16:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A városfejlesztési terv megszavazásakor a képviselők hét igen és két nem szavazattal vették be a Sydney történelméről szóló vitatott szövegrészt a dokumentumba. A dokumentum leírja a brit telepesek megérkezésének „pusztító hatását” az eora őslakos törzsre, amely „megszállással és az ősi földek kisajátításával” végződött. „A megszállás ugyan pusztító hatással volt az őslakos kultúrára, ám ez a kultúra ma általánosan elismert mint a világ egyik legősibb kultúrája” – olvasható a városháza szövegében.

Az ülésen – amelyen számos őslakos vett részt a közönség soraiban – a képviselők között heves vita folyt, egyesek ugyanis ellenezték az invázió szó használatát, amely szerintük káros érzelmeket és megosztást válthat ki a lakosság körében. Arthur Philip, Új-Dél-Wales tartomány első kormányzója úgy vélte, hogy legalább 1500 őslakos élt Sydney-ben az európaiak 1788-as érkezésekor, és a felük meghalt a következő évben kitört himlőjárványban. Az őslakosok ma Ausztrália leghátrányosabb helyzetben lévő közössége. A gyarmatosítás előtt számukat egymillióra becsülték, míg napjainkban a 22 milliós összlakosságon belül mintegy ötszázezren vannak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.