Ismét mozi lesz az Éden

Eredeti formájában újjáépítik a világ legrégebbi moziját a Marseille melletti La Ciotat városban. A L’Eden (Éden) mozi, ahol 1895-ben Louis és Auguste Lumiere első filmjeit vetítették, 1995 óta biztonsági okokból zárva tart.

MNO
2011. 06. 05. 16:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkálatok 2013-ban fejeződnek be. Tépett tapéta, poros ülések, kikopott padlószőnyeg, a vetítővászon sehol, az emeleten elhalványodott falfestés: megállni látszik az idő a mintegy 300 férőhelyes kis teremben. Az 1892-ben épült mozi műemlék. Az újjáépítési munkák 2012 elején kezdődnek 5 millió euró értékben (1,3 milliárd forint). A megnyitást 2013 májusára tervezik, amikor Marseille Európa kulturális fővárosa lesz.

A színpadtechnikában való jártassága miatt a munkával André Stern marseille-i építészt bízták meg, aki szerint az Éden a „kultúra és a civilizáció változásának genezise”. Stern a belső tereknek kíván elsődleges figyelmet szentelni. Az eredeti színek helyreállítása, az átjárók megtisztítása és az 1920-ból származó 75 ülés restaurálása után a nézőterem méltó lesz arra, hogy a „világörökség része legyen” – hangoztatta az építész.

A felújítás után az Éden ismét moziként működik majd speciális műsortervvel – mondta el Michel Cornille, a Lumiere Fivérek az Édenben nevű társaság elnöke. „Régi, helyreállított filmeket tervezünk műsorra venni, Mélies, Tati (francia filmrendezők) alkotásait.” A lyoni Lumiere intézetben nemrégiben kezdődött meg a Lumiere testvérek filmjeinek nagy felbontású digitalizálása. A filmeket az Édennek is kölcsönadják, és 2012-ben DVD formában is megjelennek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.