Ismét régi fényükben tündökölnek a freskók

Új részletek kerültek elő Raffaellónak a Vatikáni Múzeumban restaurált freskóin, a szennyeződéstől megtisztított falfestmények visszanyerték eredeti színüket.

MNO
2011. 06. 28. 11:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Színárban ragyognak Raffaello falai” – nyilatkozott Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeum igazgatója a reneszánsz festőről elnevezett lodzsák termeiben folyó helyreállításról a Corriere della Sera napilapnak. Évszázados szennyeződéstől tisztították meg a Heliodoros-termet díszítő freskókat. Már csak az utolsó, a Nagy Szent Leó pápa és Attila találkozását ábrázoló fal helyreállítása maradt hátra: a tervek szerint 2012 nyarára készül el.

A lodzsák restaurálása tíz éve kezdődött: a Heliodorosról elnevezett a harmadik terem, melyet újjávarázsoltak. A legutolsó a Constantinus-terem lesz, ezt Raffaello tanítványai festették a már elhunyt mester rajzai alapján. A restaurálást vezető Paolo Violini az olasz napilapnak elmondta, mennyi meglepetés kísérte a reneszánsz remekművek helyreállítását. „A Szent Péter kiszabadítását ábrázoló freskó tisztítása közben elhalványodott az apostol karjának vonala. Azt hittem, kitöröltem az eredeti Raffaellót, közben csak a művész az angyali glória sugarai mögé rejtette el” – hangoztatta.

Előtűnt az ezerötszázas freskók eredeti színe és fénye, a szennyeződés eltávolításával számos részlet vált ismét láthatóvá. Viaszpecsétnyomot is találtak: ezzel erősítették a freskókra azt a vékony lapot, melyre az ábrázolásokat kopírozták át. A másolatból rézmetszet készült – tette hozzá. A vizsgálatok kimutatták, hogy Raffaello freskóit a 17. századtól minden száz évben legalább háromszor restaurálták. Elsőként Sebastiano dal Piombo, aki V. Károlynak a Vatikánt 1527-ben kifosztó serege okozta károkat korrigálta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.