Járványügyben hívna össze találkozót a magyar elnökség

Kész összehívni az Európai Unió magyar elnöksége a tagországok mezőgazdasági minisztereinek rendkívüli találkozóját, hogy elemezzék a németországi hasmenésjárványnak a zöldség- és gyümölcságazatra tett hatását, amennyiben elegendő anyag és elemzés áll majd rendelkezésre ahhoz, hogy a témáról érdemben, mélységében lehessen tárgyalni – erősítette meg az elnökség egyik szóvivője pénteken. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/788393" target="_blank"><strong>• Fazekas nagyot harapott – Nincs járványveszély Magyarországon + Képek</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/788532" target="_blank"><strong>• A minisztérium és a vásárlók segítségét kérik az uborkatermesztők</strong></a><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/788531" target="_blank">• Járványra nem kell számítani, de szórványos esetek lehetnek</a></strong>

MNO
2011. 06. 03. 14:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajdú Márton az MTI-nek azt is elmondta, hogy várhatóan a jövő hét elején születik végleges döntés a soron kívüli ülés összehívásának kérdésében. Más források szerint szinte bizonyos, hogy a találkozót megrendezik, azt a tagállamok jelentős része támogatja.

A rendkívüli ülés időpontja június 17., színhelye Luxembourg lehet – ebben a hónapban minden „rendes” miniszteri EU-találkozót a nagyhercegségben tartanak. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter már az e hét eleji magyarországi informális EU-agrárminiszteri ülésen jelezte, hogy a gyors cselekvés érdekében az EU-elnökség kész összehívni a soron kívüli ülést.

Hajdú Márton most megerősítette: az elnökség továbbra is elkötelezett egy ilyen lépés mellett, ha a tárgyaláshoz szükséges információmennyiség rendelkezésre áll. Fazekas Sándor Debrecenben leszögezte azt is: az EU gyorsriasztási rendszere megfelelően reagált a történésekre, ugyanakkor pontos tényekre, vizsgálati eredményekre van szükség ahhoz, hogy hatékonyan lehessen kezelni a kérdést.

Dacian Ciolos mezőgazdasági EU-biztos ugyanott szintén úgy vélekedett, hogy gyors reagálással vissza kell állítani a fogyasztói bizalmat, mert „a bizalmi válságnak komoly gazdasági hatása lehet, ami visszahat az ágazatra”.

A halálos áldozatokkal is járó – bár alapvetően csak Németország egy részére korlátozódó – hasmenésjárvány kezdete óta EU-szerte érezhetően megcsappant a kereslet a nyers zöldségek és gyümölcsök iránt. A mezőgazdasági miniszteri tanács illetékességébe elsősorban ennek a problémának a kezelése tartozik. Ciolos ugyanakkor már Debrecenben jelezte azt is, hogy bár állnak rendelkezésre uniós eszközök az ágazat segítésére, de csupán korlátozottan. Június 27-én és 28-án előre tervezett, rendes agrárminiszteri találkozót is tartanak Luxembourgban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.