Június 15-től az egész városban tilos a dohányzás

A világörökség részét képező Malacca City lesz Malajzia első dohányzásmentes városa.

MNO
2011. 06. 06. 10:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A délkelet-ázsiai ország egészségügyi minisztere hétfőn jelentette be, hogy június 15-től tilos lesz rágyújtani Malacca állam félmillió lakosú fővárosában. Liow Tiong Lai elmondása szerint a lépéstől egyrészt a turisták számának növekedését várják, másrészt remélik, hogy a tiltás segít majd visszaszorítani a dohányzást a meglehetősen rossz statisztikákkal rendelkező országban. Mint hozzátette, a tilalom a műemlékek állagának megóvását is szolgálja. „Friss levegőt és tiszta környezetet szeretnénk teremteni a turisták és a malajziaiak számára egyaránt, hogy élvezhessék a történelmi várost” – fogalmazott.

A dohányzásmentes övezet lefedi Malacca City teljes 4,2 négyzetkilométeres területét, valamint négy további körzetet Malacca állam déli részén. A kilátásba helyezett bírság 300 maláj ringgit (18 ezer forint), a maximális büntetés azonban elérheti az 5000 ringgitet (300 ezer forint). Malacca főminisztere, Mohamad Ali Rustam a Star Daily című lapnak elmondta, hogy az államban további turisztikai helyszíneket is dohányzásmentessé terveznek nyilvánítani.

Malacca több mint 500 éven át szolgált a Kelet és Nyugat közötti kereskedelem és kulturális kapcsolatok fontos helyszínéül. A 15. században itt alapították meg a maláj szultánságot, amelyet a következő század elején a portugálok és a hollandok meghódítottak.

Az UNESCO 2008-ban vette fel Malaccát és a közeli Georgetownt a világörökségi helyszínek listájára, a Malacca történelmi negyedében zajló fejlesztések miatt azonban a közelmúltban felmerült e város listáról való levétele.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.