Két táborra szakadhat az ellenzék

Két táborra szakadhat a szíriai ellenzék; míg az idősebb nemzedék kész a párbeszédre a jelenlegi rendszerrel, a fiatalok, a Muszlim Testvériség iszlamista mozgalom hívei és a száműzetésben élők egy része elutasítja a kompromisszumot.

MNO
2011. 06. 28. 20:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „régi gárda” csaknem 200, külföldön élő tagja hétfőn ellenzéki találkozóra gyűlt össze a fővárosban, Damaszkuszban. Ez az első eset, hogy a szíriai egypártrendszer ellenzéke nem külföldön, hanem Szíriában tanácskozik.

Közben a fiatalok újabb tiltakozó megmozdulásokat tartottak hétfő éjjel Damaszkuszban és több vidéki városban, Homszban, Hamában és Deir ez-Zúrban. „A nép meg akarja dönteni a hatalmat”, „Nemet mondunk a rezsimmel való párbeszédre” – skandálták.

A szíriai kormány július 10-re „nemzeti párbeszédet” hirdetett. A száműzetésben élő ellenzékiek közölték, nem lehet komolyan venni a kormány ajánlatát. Szerintük a damaszkuszi ellenzéki tanácskozás is végső soron Bassár el-Aszad elnök malmára hajtja a vizet, mert sikerül azt a hamis látszatot kelteni, mintha az ellenzék megosztott lenne. A Damaszkuszban tárgyaló ellenzékieknek is egyértelműen ki kell jelenteniük, hogy nem lehetséges a párbeszéd a rezsimmel azután, hogy erőszakkal léptek föl a tüntetők ellen – mondta egy Törökországban élő szíriai ellenzéki vezető.

A tiltakozások kezdete – március közepe – óta több mint 1300 civil és csaknem 350 rendőr vesztette életét az arab országban. Közben több mint 400 menekült tért haza önként Törökországból Szíriába. Továbbra is több mint tízezer szíriai lakik Törökországban menekülttáborban, és még mindig csaknem félszázat kezelnek török kórházakban, közülük tucatnyit lőtt sebekkel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.