Kevés a „forró nyom”, folytatódik a hajsza a kórokozó után

Tovább tart a súlyos hasmenésjárvány kórokozója utáni hajsza Németországban. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/791178" target="_blank"><strong>• Mi történt Franciaországban? Hat gyermek kórházba került</strong></a>

MNO
2011. 06. 16. 17:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtöki értesülések szerint a hatóságok még mindig nem bizonyították százszázalékosan, hogy a növényi csíra a legfőbb „bűnös”. A járványos megbetegedésekkel kapcsolatos kockázatokat értékelő szövetségi intézet szóvivője szerint viszont az egyetlen „forró nyom” továbbra is a csíra. Jó hír, hogy az elmúlt 24 órában tovább csökkent az új megbetegedések száma, rossz hír viszont, hogy a fertőzés újabb halálos áldozatokat követelt.

Csütörtök délutánig Németországban 38 személy halt meg a járvány következtében, egy svéd áldozatot is hozzászámolva Európában összesen 39. A Robert Koch országos járványügyi intézet szerint az áldozatok túlnyomó többsége a betegség legsúlyosabb tüneteivel, az úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómával (HUS) küzd, amely súlyos vérszegénységet, illetve veseelégtelenséget okoz. Mivel továbbra is több mint 700-an vannak életveszélyben, az intézet szerint egyáltalán nem kizárt, hogy a németországi halottak száma tovább növekszik.

Egészségügyi szakértők szerint több mint valószínű, hogy legkevesebb 100 beteg a jövőben állandó művesekezelésre vagy veseátültetésre szorul. Bár továbbra is az alsó-szászországi Bienenbüttel egyik biokertészeti üzeméből származó növényi csíra az első számú gyanúsított, azt a hatóságok még mindig nem tudják, hogy maga a csíra hogyan fertőződött meg. Feltevések szerint a növényi csíra termesztéséhez használt vetőmag lehetett fertőzött, ezt azonban nem sikerült bizonyítani. Ezért változatlanul azt indítványozták a lakosságnak, hogy ne fogyasszon növényi csírát, még otthon termesztettet sem.

Mind több az olyan vélemény, hogy a tényleges kórokozónak bottal ütik a nyomát. Szakértők ennek kapcsán arra emlékeztettek, hogy a korábbi hasonló, ugyancsak bélbaktérium okozta járványok 75 százaléka esetében nem találták meg az igazi kórokozót.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.