Kína annyi adósságot vásárol, amennyit csak bír

Kínának elemi érdeke az euró stabilitása – mondta Angela Merkel német kancellár a kínai miniszterelnökkel, Ven Csia-paóval (Wen Jiabao) közösen megtartott berlini sajtótájékoztatón, kedden.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/793647" target="_blank"><strong>• Tovább bővítenék a német–kínai kereskedelmi forgalmat + Képek</strong></a>

MNO
2011. 06. 28. 13:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kancellár arról tájékoztatott, hogy beszélgetésükkor megnyugtatta kínai partnerét, kormánya azon dolgozik, hogy biztosítsa az euróövezet „szolidaritását és egységét”. Ven Csia-pao azt hangoztatta, hogy Európa képes lesz túllendülni pénzügyi nehézségein, amennyiben folytatja gazdasági és pénzügyi reformjait, és hozzátette: Kína azzal segíthet, hogy egyes euróövezeti államok kötvényeit vásárolja. „Kifejeztük szándékunkat, hogy néhány európai állam esetében bizonyos mennyiségű adósságot vásárolunk, szükség szerint” – mondta, hozzáfűzve, hogy Kína bízik Európában és az euróban.

Ven Csia-pao szerint az euróövezeti adósságválság azt mutatja, hogy a világgazdaságot továbbra is bizonytalanság hatja át, továbbá a felgyorsuló infláció világméretű probléma, nem csak egy adott országnak okoz gondot.

Merkel a sajtótájékoztatón abbéli véleményének adott hangot, hogy jó jel volna, ha Kína valamennyi feltételt teljesítene ahhoz, hogy tisztán piaci elveken működő gazdaságként ismerhessék el. Ven Csia-pao Berlinben fejezi be Magyarországot, Nagy-Britanniát és Németországot érintő európai körútját.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.