Kínában már falvakat is másolnak

A Die Presse beszámol arról, hogy egy cég Hallstatt egész központját szeretné felépíttetni Kínában. A Die Welt arról tudósít, hogy a heidelbergi egyetem bizottsága megvonta az FDP egykori sztárpolitikusának doktori címét.

2011. 06. 16. 14:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Presse (diepresse.com)

A konzervatív bécsi napilap Vegyes érzések Hallstattban a másolási terv miatt című cikkében tudósít arról, hogy egy kínai cég egy az egyben felépítené a felső-ausztriai Salzkammergutban fekvő község településmagját.

Amint arról a lap beszámolt, a China Minmetals Corporation szeretné Hallstatt központját Kuangtung (Guangdong) tartományban egy lakópark érdekében újraépíteni. Az evangélikus templomot, a „Grüner Baum” hotelt, a piacteret, a környező házakat, a Szentháromság-szobrot, a fürdőárkot, sőt a Hallstätter Seet is – a tavat azonban nem méretarányosan.

Többen örülnek a tervnek, Pamela Binder, a turisztikai szövetség ügyvezetője szerint igazi ajándék, kiváló reklám lenne a kínai piacon is. Binder nem hiszi, hogy a másolat visszatartja a kínaiakat attól, hogy meglátogassák az eredeti helyszínt Ausztriában.

A katolikus plébános és az evangélikus lelkész viszont fenntartásokkal viseltetik az ötlettel szemben. Isten házának turistaattrakcióként történő másolása ellen komoly érvek szólnak – nyilatkozta Richard Czurylo katolikus pap. Legalább az ima helyszínévé kell nyilvánítani.

Die Welt (welt.de)

A konzervatív német napilapban Florian Kain Koch-Mehrin doktori címének bizarr védelme című cikkében tudósít a plágiumvádak miatt tisztségeiről lemondott liberális EP-képviselő utóvédharcairól.

Manfred Berg, a heidelbergi egyetem bölcsészkarának dékánja, a doktori bizottság elnöke kijelentette, a főiskola számára igen fájdalmas volt a döntés, de a tények alapján nem határozhattak másként. Az FDP EP-képviselője szerdán értesült arról, hogy a híres egyetem megvonja tőle doktori címét. Koch-Mehrin már a plágiumvádak nyilvánosságra kerülésekor minden vezetői posztjáról lemondott, kivéve az EP-képviselői mandátumáról.

A dékán szerint a megtekintett anyag azt bizonyítja, hogy a disszertáció meghatározó része plagizált részekből áll. A doktori bizottság vizsgálatai szerint 80 oldalon 120 olyan hely található, amit plágiumként kell értékelni. A plagizált részek összesen 30 publikációból származnak, melyek kétharmada nem szerepel az irodalomjegyzékben. A plágium mennyisége és minősége annak a következtetésnek a levonására kényszerítette a bizottságot, hogy a disszertáció nem önálló tudományos munka.

Az első nyilatkozatok igen harsányak voltak. „Koch-Mehrin asszony sztárként kezdett és plagizátorként ért célba”– nyilatkozta Werner Langen, az EP CDU/CSU csoport vezetője. Brüsszelben azzal számolnak, hogy növekedni fog a képviselőasszonyra nehezedő nyomás, hogy a mandátumáról is mondjon le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.