Kivégezték, de valószínűleg ártatlan volt

Lincoln Chafee Rhode Island-i kormányzó megkegyelmezett az amerikai szövetségi államban utolsóként kivégzett férfinak: a több mint 160 éve felakasztott ír bevándorló valószínűleg a katolikus írek elleni bigott előítélet áldozata lett.

MNO
2011. 06. 30. 14:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

John Gordont bűnösnek találták egy gazdag malomtulajdonosnak – egy szenátor testvérének – a meggyilkolásában. 1845-ben, 29 éves korában felakasztották. Jogászprofesszorok és történészek mostanra azonban úgy látják, hogy csak közvetett bizonyítékok szóltak ellene, és az ír katolikusok iránti előítélet befolyásolta a perét.

A kormányzó abban a providence-i kormányzati épületben írta alá a megkegyelmezési okmányt, amelyben annak idején Gordon tárgyalását tartották. „Az igazság nem korlátozható” – hangsúlyozta Peter Martin republikánus honatya, aki szintén jelen volt a megkegyelmezési aktuson.

Rhode Islanden 1952-ben törölték el a halálbüntetést, majd két évtized múlva ismét engedélyezték, hogy 1984-ben újra eltöröljék.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.