Korszerűsítik a jelentős belvízcsatornát

Korszerűsítik a Nyírség egyik legjelentősebb belvízcsatornáját, a Máriapócsi-főfolyást; a száz százalékban a Európai Unió támogatásával megvalósuló, 325 millió forint költségű beruházás nyitóünnepségét csütörtökön tartották Nyíregyházán.

MNO
2011. 06. 30. 13:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mintegy 2000 négyzetkilométeres vízgyűjtő területtel rendelkező Nyíri belvízrendszer minden főfolyására elkészült egy rehabilitációs program, amelynek második üteme a Máriapócsi-főfolyás korszerűsítését célozza – mondta el Bodnár Gáspár, a projektgazda Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-nek.

A vízgyűjtő terület a térség 15 településének 27 ezer lakóját érinti, akik döntően a mezőgazdaságból élnek. A beruházás révén növekszik a belvizek elvezetésének biztonsága, emellett lehetőség nyílik a vizek visszatartására és a termőföldek öntözésére a nyári aszályos időszakokban – emelte ki a nyíregyházi vízügyi szervezet vezetője.

Bodnár Gáspár tájékoztatása szerint a rehabilitációs projekt során 21 kilométer hosszban végeznek el mederkotrást a csatornán, felújítanak húsz műtárgyat, valamint rekonstrukción esik át a Nyírség legnagyobb – 4 millió köbméter víz befogadására képes – tározója. Utóbbira azért van szükség, mert az időjárás és a fagyos időszakok tönkretették a tározó gátját, a műtárgy vízszinttartásának biztonsága jelentősen lecsökkent.

A Levelek közelében lévő tározó a vízelvezetésben egyaránt fontos szerepet játszik, mivel innen tudnak öntözővizet adagolni a Máriapócsi-főfolyáson keresztül egészen a Lónyay-főcsatornáig. A tározótöltésen elkészül egy 2600 méter hosszú út, így a tározó többcélú hasznosításra is alkalmassá válik – tette hozzá Bodnár Gáspár. A munkálatok már elkezdődtek a területeken, a beruházással várhatóan 2012 májusára készül el a kivitelező Békés-Green Kft.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.