Külföldi kézbe kerültek a gázmezők

Irak vasárnap két jelentős gázmező fejlesztéséről írt alá megállapodást nemzetközi konzorciumokkal.

MNO
2011. 06. 05. 17:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Manszúrija gázmező fejlesztési lehetőségét a török TPAO vezette konzorciumnak ítélték, amelyben a török cég a kuvaiti Kuwait Energy és dél-koreai Korea Gas Corp. cégekkel szövetkezett. A dél-iraki Sziba gázmező fejlesztési jogát a Kuwait Energy és a TPAO közösen kapta. A Manszúrija mezőért kitermelt hordónként 7 dolláros, a Sziba gázmezőért pedig 7,50 dolláros olajegyenértéket fizetnek a konzorciumok.

Az iraki olajminisztérium már tavaly őszre tervezte összesen három iraki gázmező aukcióját, a harmadik gázmezőről még most sem született végleges döntés. A három akkor árverésre kiírt kitermelési terület, az Akkasz, a Manszúrija és a Sziba gázmezők becsült földgázkészlete közel 400 milliárd köbméter.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.