Magabiztos fideszes sikerek a vasárnapi időközi választásokon

A fideszes Komolay Szabolcsot választották önkormányzati képviselőnek Debrecenben. Püspökladány új polgármesterre a szintén fideszes Dombi Imréné. Az országgyűlésiképviselő-választáson nem voksoltak elegen.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/788518" target="_blank"><strong>• Mindenki mozgósít, mi fog történni a választáson?</strong></a>

MNO
2011. 06. 05. 19:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A debreceni 9-es választókörzetben, a Lencztelepen a Fidesz–KDNP színeiben Komolay Szabolcs, a József Attila Általános Iskola igazgatóhelyettese indult. Az MSZP jelöltje Suták Miklós volt, aki korábban már dolgozott mind megyei, mind városi önkormányzati képviselőként. A Jobbik színeiben Csikai József mérette meg magát. A DISZ jelöltje Mezősi János, a Lehet Más a Politikáé Görög Jenő volt. Sztancs Gábor pedig függetlenként, a Civil Fórum Debrecen Egyesület támogatásával indult az időközi választáson. Az előzetes, még nem hivatalos eredmény szerint a választást a Fidesz jelöltje, Komolay Szabolcs nyerte 445 szavazattal, a szavazatok 47,19 százalékával.

1. Komolay Szabolcs (Fidesz–KDNP) 445 szavazat – 47,19 százalék
2. Sztancs Gábor (független) 236 szavazat – 25,02 százalék
3. Csikai József (Jobbik) 155 – 16,44 százalék
4. Suták Miklós (MSZP) 40 szavazat – 4,24 százalék
5. Mezősi János (DISZ) 36 szavazat – 3,82 százalék
6. Görög Jenő (LMP) 31 szavazat – 3,29 százalék

Püspökladányban időközi polgármester-választást tartottak. Dombi Imréné alpolgármestert a Fidesz–KDNP jelölte. Molnár László, a település korábbi polgármestere független jelöltként, de MSZP-s támogatással indult. A Jobbik Borsos Lászlót, a helyi képviselő-testület tagját indította, a negyedik jelölt, a település korábbi alpolgármestere, Tóth Lajos függetlenként mérette meg magát. Az első, nem hivatalos eredmények alapján Püspökladány új polgármestere a fideszes Dombi Imréné a szavazatok 41 százalékával.

1. Dombi Imréné (Fidesz–KDNP) – 41 százalék
2. Tóth Lajos (független) – 24 százalék
3. Molnár László (független) – 20 százalék
4. Borsos László (Jobbik) – 15 százalék

Hajdú-Bihar megye 6-os számú választókerületében ugyancsak Arnóth Sándor halála miatt kellett időközi országgyűlésiképviselő-választást tartani. Itt a Fidesz Bodó Sándort, a megyei közgyűlés elnökét indította. Az MSZP színeiben a kabai Bangóné Borbély Ildikó mérette meg magát. A Jobbik jelöltje Rigán István, a megyei közgyűlés tagja volt. A Lehet Más a Politika Kocsány József geográfushallgatót indította. Ahhoz, hogy a választás eredményes legyen, a szavazók 50 százalékának kellett volna az urnákhoz járulnia, de ezt a polgárok alig több, mint egynegyede tette meg, így második fordulóra lesz szükség, amit valószínűleg két hét múlva tartanak meg. A második forduló érvényességi küszöbe 25 százalék plusz 1 szavazat lesz. A második fordulóban a legtöbb szavazatot kapó jelölt nyeri el a parlamenti képviselői mandátumot.

1. Bodó Sándor (Fidesz–KDNP) – 52 százalék
2. Rigán István (Jobbik) – 27 százalék
3. Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) – 12 százalék
4. Kocsány József (LMP) – 9 százalék

Az eredményeket Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Fidesz megyei elnöke úgy értékelte, hogy az aktív szavazók nem fordultak el az Orbán-kormánytól.

(dehir.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.