Magyar vadászgépek is védik majd a szlovák légteret

Magyar vadászgépek hamarosan Szlovákia légterében is repülhetnek a Lubomír Galko szlovák védelmi miniszter által szorgalmazott megállapodás szerint – értesült kedden a szlovák TASR hírügynökség, a pozsonyi tárcavezető aznapi budapesti látogatásáról beszámolva. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/793669" target="_blank"><strong>• Tizenkét évet kellett várni a találkozóra</strong></a>

MNO
2011. 06. 28. 16:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovák kormány június elején Csehországgal kötött hasonló megállapodást hagyott jóvá. Az egyezmény értelmében a másik állam katonai gépei csak lőszerkészlet, valamint légi felderítő eszközök, illetve a rádióelektronikai hadviseléshez használt felszerelés nélkül léphetnek be a partner ország légterébe.

Galko a szlovák hírügynökség jelentése szerint egyelőre kizárta annak a lehetőségét, hogy országa légterét csupán a magyar légierő gépei védjék. „Hosszú távú ügyről van szó. Ez nem szerepel a napirenden sem Magyarországgal, sem a Cseh Köztársasággal” – mondta a miniszter, aki a hangsebességnél gyorsabb gépekkel rendelkező szlovák légierő megtartásának a híve. Ugyanakkor rámutatott arra, hogy nincs elegendő pénz erre a célra.

Lubomír Galko a nap folyamán Budapesten tárgyalt Hende Csaba honvédelmi miniszterrel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.