Már Európában harcolna Izrael és Palesztina?

Palesztina szeptemberben kérni fogja felvételét az ENSZ-be, függetlenül attól, hogy felújulnak-e tárgyalásai Izraellel vagy sem – jelentette ki csütörtökön Rámalláhban Mohamed Stajje palesztin tárgyaló.

MNO
2011. 06. 16. 15:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megbízott sajtóértekezletén megjegyezte: kevés az esélye annak, hogy a nyolc hónapja megrekedt tárgyalások folytatódni fognak. Stajje szerint Palesztina ENSZ-tagságának elismerése és a tárgyalások folytatása nem zárják ki egymást, ezek egyszerre és egymást kiegészítve is történhetnek.

A palesztin politikus néhány órával azelőtt beszélt, hogy Rámalláhba érkezik Catherine Ashton, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Stajje szavaiból kitűnt, hogy az ENSZ-tagság elérése érdekében a palesztinok számítanak az európai országok támogatására. Mint mondta, a csata köztük és Izrael között most áttevődött az európai hadszíntérre. A palesztin tárgyaló szerint nem az a kérdés, hány ország áll ki a palesztin tagság mellett, hanem az, hogy milyen országok – megadva persze mindegyiknek a kellő tiszteletet. Stajje hangsúlyozta: fontos, hogy Európa elismerje Palesztinát.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szerdán közölte: legalább 30 tagállam alkotta „morális többséget” akar szerezni országa számára az ENSZ-közgyűlés szeptemberi ülésszakán a palesztinok egyoldalú törekvésével szemben, hogy a nemzetközi közösség ismerje el önálló államukat az 1967-es határokkal. Stajje válaszul közölte, hogy bármilyen javaslattal együtt tudnak élni. „De a probléma az, hogy senkit sem akarunk abban a hitben hagyni, hogy az ilyen kezdeményezések alternatívát jelentenek ENSZ-belépési szándékunkkal szemben.”

A palesztin illetékes hangsúlyozta: kérni fogják a Biztonsági Tanácstól, hogy az ENSZ-közgyűlés szeptemberi ülésszakán vegyék fel az 1967-es határokon alapuló palesztin államot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.