Még kevesebb a munkanélküli

A szezonális munkák beindulásával tovább csökkent a munkanélküliek száma Vas megyében; május végén 8387 álláskeresőt tartottak nyilván, az áprilisinál 969 fővel, a tavaly májusinál pedig 2751 fővel kevesebbet – közölte a Vas Megyei Kormányhivatal munkaügyi központja csütörtökön.

MNO
2011. 06. 16. 11:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Májusban a gazdaságilag aktív népesség 7,1 százaléka volt munkanélküli, míg áprilisban az álláskeresők aránya meghaladta a 8 százalékot, egy évvel korábban pedig 9,4 százalék volt. A jó idő beálltával egyre több szezonális ágazatban kínálnak munkalehetőséget, így kevesebb ügyfél jelentkezik be a kirendeltségekre, és csökkent a nyilvántartást kérők száma is.

A megyében regisztrált 8387 álláskereső több mint 36 százaléka 45 éven felüli. A nyilvántartásba vett munkanélküliek csaknem 80 százaléka fizikai állományba tartozik, 42 százalékuk szakképzetlen. A legalacsonyabb, 8 százalék alatti a diplomások aránya.

Az elmúlt egy év adatai alapján a regisztrált álláskeresők 7 százaléka pályakezdő Vas megyében. A májusban regisztrált 600 pályakezdő mintegy fele általános vagy szakközépiskolát végzett. A legalacsonyabb, 14 százalék a diplomások aránya, csaknem 17 százalékuk szakmunkás, 12 százalékuk pedig gimnáziumi érettségivel rendelkezik.

Májusban a nyilvántartott álláskeresők 28 százaléka, mintegy 2360 fő már több mint egy éve nem dolgozott. Ellátásban a munkanélküliek csaknem 57 százaléka, mintegy 4740 fő részesült. A májusban bejelentett 1025 új álláshellyel együtt 2650 üres munkahely volt a megyében. Az üres állások 27 százalékát a feldolgozóipar területéről, 22 százalékát a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás, 16 százalékát az ingatlanügyek, gazdasági szolgáltatás, 11 százalékát pedig az egészségügy, szociális ellátás területéről jelentették be a gazdálkodó szervezetek.

Az új bejelentések csaknem 56 százaléka betanított, valamint segédmunkát jelent, míg 24 százaléka szakmunkára, 19 százaléka pedig szellemi munkára irányult. A legnagyobb számban eladó, gyártósori összeszerelő, szabó-varrónő, kőműves, felszolgáló, illetve festő-mázoló munkakör betöltésére várták az álláskeresőket a cégek. Szellemi munkakörökben pénzügyi ügyintézőknek ajánlottak munkát, felsőfokú végzettséggel pedig közgazdász pozícióba várták a jelentkezőket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.