Megbénult Prága

Megbénult a tömegközlekedés Prágában, és országszerte leállt a vasúti közlekedés az ágazat dolgozóinak szerda éjfélkor kezdődött huszonnégy órás sztrájkja miatt. Petr Necas miniszterelnök egyelőre még nem találkozott a miniszterelnöki hivatal előtt a megszorító intézkedések visszavonását követelő demonstrálókkal.

MNO
2011. 06. 16. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pályaudvarok többnyire üresek, mert a csehek tudtak a sztrájkról, ezért nem vették igénybe a vasutat. Petr Stáhlavsky, a Cseh Vasutak (CD) szóvivője közölte, hogy leálltak a nemzetközi gyorsvonatok is. Azt mondta, mindenütt kevés az utas, azok többsége is külföldi, akikhez valószínűleg nem jutott el a sztrájk híre. A sztrájkhoz több városi tömegközlekedési vállalat is csatlakozott.

A munkabeszüntetés ellenére az emberek többsége eljutott munkahelyére, ki kerékpárral, ki görkorcsolyával, ki gyalog, és a várakozásokkal ellentétben nem alakultak ki nagy dúgók, kígyózó kocsisorok. A legtöbb közintézmény és hivatal, illetve cég működik, az iskolák jelentős részében igazgatói szabad nap volt, és szünetelt a tanítás.

Bár néhány helyen – Prágában, Brünnben – összeszólalkoztak, illetve összeverekedtek a tüntetők és az akció ellenzői, nagyobb rendzavarásra sehol sem került sor. A tiltakozó akció rendben folyik.

A szakszervezetek lemondtak az eredetileg tervezett útblokádokról. Ehelyett Prágában tömeggyűlés volt, amelynek résztvevői fokozatosan a minisztériumok, a kormány székhelye elé vonulnak, hogy átadják követeléseiket ismertető petíciókat. A pénzügyminisztérium előtt a tüntetők paradicsommal és tojással dobálták meg Miroslav Kalousek tárcavezetőt, aki beszélni szeretett volna velük. Az incidens után a miniszter visszahúzódott az épületbe.

A miniszterelnök szerint a csütörtöki országos közlekedési sztrájk több milliárd koronás gazdasági kárt okoz Csehországnak. Egy gyorsfelmérés szerint a cseh lakosság kétharmada támogatja a tiltakozást.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.