Meghallgatják a jelölteket

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa a jövő héten hallgathatja meg a vezérigazgatói székre pályázó két jelöltet – közölte az ügyet jól ismerő forrás a Dow Jones üzleti hírügynökséggel.

MNO
2011. 06. 17. 7:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dominique Strauss-Kahn lemondását követően megüresedett vezérigazgatói székre a két jelölt közül a legtöbb elemző szerint szinte biztos befutó Christine Lagarde francia pénzügyminiszter, akit az európai államok mellett több feltörekvő ország is támogatásáról biztosított. A fejlődő államok többsége ugyanakkor szívesebben látna olyan embert a szervezet élén, aki jobban képviseli az ő érdekeiket. Az ő jelöltjük, Augustin Cartens, a mexikói központi bank elnöke ugyanakkor a hét elején beismerte: nagyon kevés esélye van legyőzni Lagarde-ot.

A forrás szerint az egyik jelöltet kedden, míg a másikat csütörtökön hallgathatja meg a szervezet illetékes szerve. Elemzők szerint a keddi meghallgatáson inkább a mexikói jelölt szerepelhet, mivel Lagarde vasárnap és hétfőn a görög adósságválságról tárgyal Brüsszelben.

A Dow Jonesnak nyilatkozó egyes források szerint leghamarabb június 24-én tarthat az igazgatótanács nem hivatalos szavazást a kérdésben, hogy létrejött-e konszenzus Strauss-Kahn utódjának személyét illetően. Mások június 27-i bejelentést tartanak a legvalószínűbbnek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.