Megint újrakezdik a Szlávy-gyilkosság eljárását

Harmadszor is újrakezdik a Szlávy-gyilkosság eljárását, a Fővárosi Ítélőtábla kedden hatályon kívül helyezte a Heves Megyei Bíróság felmentő ítéletét, és új eljárásra kötelezte a megyei bíróságot.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/793598" target="_blank"><strong>• Szlávy-gyilkosság: Wappler tagad</strong></a>

MNO
2011. 06. 28. 13:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A perben Wappler Lászlót azzal vádolják, hogy megbízást adott arra, hogy a „Balaton királyaként” ismertté vált Szlávy Bulcsút csalják Budaörsre, és öljék meg az irodájában. Az 1997. július 31-én lelőtt áldozat holttestét Wappler László barátnője XII. kerületi garázsának szerelőaknájába rejtették és lebetonozták. A holttest 2004 januárjában került elő, amikor Wappler Lászlót rajtakapták a rendőrök, amint épp a betonpadlót töri fel.

A Fővárosi Ítélőtábla indoklása során hangsúlyozta: bár kétségtelen, hogy 1997 óta rendkívül hosszú idő telt el, ami nehezíti a bizonyítást, de nem akadályozza, hogy minden tényt részletesen figyelembe vegyenek egyenként, és azokat kölcsönös összefüggésben értékeljék. A táblabíróság szerint ugyanis a bizonyítottság hiányában felmentő korábbi döntés nem értékelt megfelelően minden bizonyítékot, egyes bizonyítékokról említést sem tett, megalapozatlan tényállást állapított meg, részben indokolatlan megállapításokat tartalmaz, részben pedig hiányos.

A bíró hangsúlyozta: a vád a vádirat benyújtásától kezdődően többször módosult. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a találkozások, az ott elhangzottak tartalma fontos az előre kiterveltség megítélésében. Példaként említette azt a kínai étteremben történt találkozót, amelyen állítólag Wappler László vázolta az ügy másodrendű vádlottjának a Szlávy sorsával kapcsolatos terveit.

A perben a táblabíróság így mindhárom vádlott vonatkozásában új eljárást írt elő, amelyet szintén a Heves Megyei Bíróságnak kell majd lefolytatnia. Wappler László az ítéletet követően újságíróknak megismételte az utolsó szó jogán tett nyilatkozatát, közölte, hogy nem követte el a terhére rótt bűncselekményt. Azt mondta, tudomásul veszi az új eljárást előíró döntést, de előrebocsátotta: mintegy száz tárgyalás vár még rá emiatt.

A Pest Megyei Bíróság 2007 januárjában első fokon tizenöt év fegyházbüntetésre ítélte Wappler Lászlót; az ügy másodrendű vádlottja hat, a harmadrendű vádlott tizenkét év fegyházbüntetést kapott. A Fővárosi Ítélőtábla a döntést 2008 áprilisában hatályon kívül helyezte és új eljárást írt elő az ügyben. A megismételt eljárásban a Heves Megyei Bíróság 2009 októberében bizonyítottság hiányában felmentette a vádlottakat, így az addig előzetes letartóztatásban levő Wappler László szabadon távozhatott a bíróság épületéből és jelenleg is szabadlábon védekezik.

A vádhatóság szerint Wappler azért ölette meg Szlávyt, mert az megerőszakolta a barátnőjét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.