Megszülettek, de nem biztos, hogy életben maradnak

Ritka szumátrai tigris ikrek jöttek világra a prágai állatkertben. Az újszülöttek az anyjukkal együtt különleges fülkében vannak, ahol megfigyelő kamerával ellenőrzik őket a gondozók – közölte Jana Ptacinska Jiratova, az állatkert szóvivője.<br /><br />

MNO
2011. 06. 27. 14:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az óvintézkedések ellenére sem biztos, hogy a kihalás szélére került tigrisfaj (Panthera tigris sumatrae) fiatal példányai életben maradnak, mivel anyjuknak nincsen tapasztalata a kölyöknevelés terén. Utoljára 2007-ben született olyan szumátrai tigris a prágai állatkertben, amely elérte a felnőttkort – a Falco névre keresztelt hím példány a most világra jött vadmacskák büszke apja. Az anyaállat – Surami – egy évvel ezelőtt érkezett Franciaországból.

Az indonéziai Szumátra szigetén élő nagymacskák a legkisebbek a ma élő öt tigrisalfaj közül. A kihalófélben lévő szumátrai tigrisek a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján is szerepelnek a legveszélyeztetettebbek között.

A nagyütemű erdőirtások, az orvvadászat és az emberekkel való gyakori összetűzések miatt ma mindössze 400 példány él belőlük a vadonban, és további száz fogságban.

A prágai állatkert már több éve foglalkozik az állatok fogságban való szaporításával. A most világra jött ikrek „nagyapja”, Dustin 1994-ben született a cseh főváros állatkertjében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.