Megtiltják a fertőzött terület látogatását

Az ukrán hatóságok egyelőre megtiltják a turistáknak, hogy a huszonöt évvel ezelőtti csernobili atomkatasztrófában fertőzötté vált területekre utazhassanak.

MNO
2011. 06. 27. 16:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg bíróság vizsgálja, engedélyezhetőek ezek az utazások – mondta el Arseni Finberg, a turizmusért felelős hivatal szóvivője vasárnap Kijevben.

A főügyészség tiltakozik az ukrán polgári védelmi minisztérium döntése ellen, és a harminc kilométeres lezárt zóna megnyitását kéri a tömegturizmus számára. Az atomfertőzött területekre való utazás a 2012-es futball Európa-bajnokság vendégei számára is különleges programot jelentene.

Finberg becslései szerint egy-két hónapon belül kiderül, ismét megnyílhatnak-e a turisták előtt a lezárt területek. Az engedélyhez a titkosszolgálat, az egészségügyi minisztérium és a biztonsági hatóságok megállapodására van szükség, a bíróság hozza meg a végső döntést. A tudósok, kutatók és újságírók számára továbbra is engedélyezik a műszaki látogatásokat. A zónában emberek ezrei élnek és dolgoznak ma is. A nagy érdeklődés miatt az év elején nyitották meg a turizmus előtt a csernobili régiót.

Az atomerőmű négyes reaktorának 1986. április 26-án történt robbanása az energiaforrás békés felhasználása óta a legsúlyosabb következményekkel járó atomszerencsétlenség volt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.