Megújul a belváros, kezdődnek a munkálatok

Egy héten belül kezdődnek a kecskeméti belváros megújításával összefüggő munkálatok – jelentette be Zombor Gábor (Fidesz–KDNP), Kecskemét polgármestere kedden a városházán tartott sajtótájékoztatón.

MNO
2011. 06. 28. 20:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió 1,5 milliárd forintos támogatásával, összesen 2,1 milliárd forintból újul meg Kecskemét osztott pályás belvárosi utcája, a Rákóczi út, valamint a Vasútkert és a belvárosi piac; a munkálatokat július első felében kezdik meg és 2012 végére fejezik be – mondta a polgármester. A tervekből látható – tette hozzá –, hogy a város ezen része igényes új külsőt kap, amely egyszerre képes megőrizni az építészeti hagyományokat, és megfelelni egy 21. századi belvárossal szembeni elvárásoknak.

A sajtótájékoztatón bemutatott kivitelezési tervek szerint az érintett terület revitalizációjának leghangsúlyosabb eleme a Rákóczi út középső sétányának megújítása. A sétaút helyenként mintázatos burkolatot kap, ivó- és szökőkutak, pihenőszigetek jönnek létre, élményelemek, világítás és fényeffektusok díszítik majd. Az egykori mozi előtti teret úgy építik át, hogy továbbra is parkolóként működik, de lehetőség lesz arra, hogy rendezvények idején a forgalmi sáv lezárásával összefüggő, hatalmas tér alakuljon ki.

A megyei bíróság épületének utcai homlokzata és tetőhéjazata teljesen megújul. A Rákóczi út teljes világítását átépítik, a területre ugyanolyan típusú kandeláberek kerülnek, mint amilyenek a főteret díszítik.

A polgármester a beruházás fontos részének nevezte a közkedvelt belvárosi piac bővítését, valamint a földalatti parkolók építését. A Budai utcai, korábban felújított fedett csarnok mellett lefedik a jelenlegi szabadpiacot úgy, hogy oldalról nyitott marad. A szabadpiac térszintje alatt 62 gépkocsi elhelyezésére alkalmas mélyparkoló épül. A piac környezetének forgalmi rendje átalakul, a Budai utcán pedig további 29 járműnek helyet adó felszíni parkoló jön létre. Zombor Gábor hangsúlyozta: fontos a lakosság folyamatos tájékoztatása, ennek érdekében információs pont nyílik a Rákóczi úton, valamint létrejön egy honlap, ahol a lakosság naprakészen tájékozódhat, illetve e-mailben érdeklődhet, észrevételeket tehet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.