Milliók éheznek és alultápláltak az aszály miatt

Több mint tízmillió embert sújtott aszály az elmúlt hatvan évben az Afrika szarvánál fekvő államokban, Kenyában, Szomáliában, és Etiópiában, ahol komoly gondot okoz az alultápláltság – közölte kedden az ENSZ.

MNO
2011. 06. 28. 16:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A régióban több mint tízmillió ember sínylette meg a szárazságot valamilyen formában – mondta Elisabeth Byers, a világszervezet Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) szóvivője. Az ENSZ munkatársa kifejtette, hogy az elmúlt hatvan évben nem volt példa a térségben ekkora szárazságra, amely jelentős élelmiszerválságot okozott.

A világszervezet adatai szerint az aszály 3,2 millió embert sújtott Kenyában, 2,6 milliót Szomáliában, 3,2 milliót Etiópiában és 117 ezret Dzsibutiban. Kenya, Etiópia és Szomália tengerparttól távol eső területein éhínség közeli állapotok uralkodnak – mondta a szóvivő. Az elmúlt két év csapadékmentes időjárása a gabona árának emelkedéséhez vezetett, ami jócskán megnehezítette az élelmiszerekhez való hozzáférést.

Byers hangsúlyozta, hogy a gyermekek alultápláltsága különösen fontos ezekben a régiókban, három szomáliai gyermekből egy kórosan soványnak számít, a halálozási arány pedig nagyobb volt a fiatalok körében.

Az elmúlt két hétben mintegy 20 ezer szomáliai érkezett az Északnyugat-Kenyában lévő dabaabi menekülttáborokba, több mint a fele dél-szomáliai gyermek volt – derült ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) pénteken közzétett felméréséből.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.