Minél gyorsabban be kellene azonosítani a kórokozót

A németországi hasmenésjárvány elleni hatékony fellépéshez továbbra is az legfontosabb, hogy minél gyorsabban és a lehető legnagyobb bizonyossággal azonosítsák a kórokozót – hangoztatta John Dalli, az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi felelőse az európai uniós tagországok egészségügyi minisztereinek találkozója előtt, hétfőn Luxemburgban nyilatkozva.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/788967" target="_blank"><strong>• Fazekas mindenkit óv a korai és elhamarkodott nyilatkozatoktól</strong></a>

MNO
2011. 06. 06. 10:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzátette: ebben uniós élelmiszer-biztonsági és járványügyi szakemberek is segítenek Németországnak. A járvány földrajzilag korlátozott ugyan, de mindenképpen teljes ellenőrzés alá kell vonni, és meg kell akadályozni, hogy újra megtörténhessék – hangoztatta Dalli. Hozzátette: azt is biztosítani kell, hogy a kórokozó azonosításában minden lehetőséget feltárnak.

A magyar elnökség alatt zajló luxembourgi találkozón a járvánnyal kapcsolatos döntések nem várhatók. A németországi történésekről a miniszterek az uniós biztos és a német kormány képviselőjének beszámolóját hallgatják meg, és ezt követően cserélnek eszmét a témáról. A már húsznál több halálos áldozatnál tartó járvány pontos okozóját még mindig nem sikerült megtalálni. A legújabb vizsgálatok szerint a fertőzést Uelzen városának egyik mezőgazdasági üzeméből több tartományba is szállított növényi csírafajták okozhatják.

Korábban egyes német zöldségféléket, majd egy spanyol uborkaszállítmányt véltek felelősnek a kórért, ami később valótlannak bizonyult, és súlyos diplomáciai konfliktust okozott Németország és Spanyolország között. Leire Pajín spanyol egészségügyi miniszter hétfőn jelezte, hogy Luxembourgban ismét magyarázatot kér a német féltől a történtekre.

Biztonsági kérdésekről is tárgyalnak

Hajdú Márton, az elnökség szóvivője az MTI-nek az egészségügyi ülés margóján megerősítette, hogy a járványnak az agrárszektorra gyakorolt hatása miatt kedden a tagállamok mezőgazdasági miniszterei rendkívüli találkozót tartanak Luxembourgban. A kora délután kezdődő ülésen a tervek szerint a zöldségpiaci helyzetet és a témába vágó élelmiszer-biztonsági kérdéseket is megvitatnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.