Mintagazdaságot hoznak létre

Megvalósult a foglalkoztatási paktum és folyamatban van egy kisharsányi mintagazdaság megteremtése a siklósi kistérségben – összegezték az erről szóló projekt záró rendezvényén a szakemberek.

MNO
2011. 06. 30. 19:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harkányi Baranya Hotelben tartották az Európai Unió támogatásával megvalósult 25 millió forintos projekt záró eseményét, a projekt keretében a foglalkoztatási paktum a Siklósi Többcélú Kistérségi Társulás vezetésével, összesen 85 szervezet részvételével jött létre. A célja az, hogy összefogja a kistérségben a foglalkoztatásban érintett szervezeteket és munkáltatókat a munkaerő-piaci helyzet javítása érdekében. A projekt záró rendezvényén Alpár György, az irányítócsoport elnöke hangsúlyozta: a kistérségi összefogás mértéke felülmúlta a várakozásokat.

A másfél éves program során öt mintaprojektet dolgoztak ki, ebből egyet, a kisharsányi mintagazdaságot a település polgármestere, Léber Gábor mutatta be. A tervek között négy megműveletlen kert hasznosítása szerepel, ebből egy az önkormányzat, három idős emberek birtokában van. A mintaprojekt hat munkahely létrehozását célozza meg. Ezenkívül egy épület megvásárlása szerepel a 32 millió forintos tervben, ahol a terményeket dolgoznák fel és bemutatnák a projektet.

Kiss Erzsébet, az Új Esély Egyesület elnöke kiemelte: a paktum munkacsoportjának célja a helyi erőforrások feltárása, de legalább ilyen fontos a többgenerációs munkanélküliség csökkentése. Az elnök a napjainkra elfeledett szakmák és a romák hagyományos tevékenységeinek újjáélesztését javasolta, azzal együtt, hogy ezen termékeknek piacot kell teremteni. Hollósi Szabolcs, a kistérség egyik fő partnereként részt vevő BFH Európa Kft. vezetője azt emelte ki, hogy a projekt során létrejött a civil munkacsoport, amely nem szerepelt az eredeti tervek között.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.