Negyven éve vártak erre

Kiállítással mutatkozott be a keramikusokat, fafaragókat, bőrösöket, ötvösöket és más, Magyarországon élő és alkotó kézműveseket tömörítő Magyar Kézműves Szövetség.

MNO
2011. 06. 16. 15:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén februárban megalakult, 140 tagot tömörítő egyesület a fővárosi Honvéd Kulturális Központban rendezett háromnapos kiállítást. „Negyven éve várunk ennek a szövetségnek a megalakulására. A tagok többsége több mint húsz éve a szakmában van, jól ismerjük egymást” – mondta köszöntőjében Szántó Ágnes elnök, hozzátéve, hogy a 140 kézműves családtagjaival, alkalmazottaival együtt több mint ezer ember megélhetését biztosítja.

A kézművesek azért tömörültek szövetségbe, mert így látják biztosítottnak a magyar kézműves kultúra fennmaradását. Céljuk a hivatásukat magas színvonalon művelő kézműves tárgyalkotók szakmai, kulturális és gazdasági érdekeinek képviselete. „Feladatunknak tekintjük a magyar kézműves hagyományok ápolását, továbbörökítését és a tradicionális kézműves termékek minőségi újragondolását a jelenkor igényeinek megfelelően. Tagjaink részére magas színvonalú megmutatkozási lehetőséget kívánunk biztosítani kiállítások, vásárok formájában” – közli magáról a szervezet. „A világ nem arra kíváncsi, hogyan utánozzuk, hanem hogy mi mit tudunk hozzáadni” – fogalmazott megnyitóbeszédében Birinyi József, a parlamenti Hungarikum Munkacsoport vezetője, kiemelve: fontos a hagyományokat összeegyeztetni a 21. századi kreativitással és a jelenkor igényeivel, ennyiben „ihlető hagyományról” kell beszélni. Gustav Mahlert idézve megjegyezte: „A tradíció nem a hamu őrzése, hanem a tűz továbbadása.”

Mint egy részt vevő kézműves elmondta, igen érzékenyen érintette a szakmát a nyári lánchídi hétvégék megszüntetése és a tavaszi Vörösmarty téri vásár elmaradása. A szövetség előnye az lehet, hogy együtt tudnak fellépni a fesztivál- és vásárszervezőkkel, önkormányzatokkal való tárgyalásokon, nem kell egyesével „kilincselni” – magyarázta.

Az Ágoston Béla és a Schaplin zenekar játéka közepette megnyitott Ökológiai kéznyomok című kiállításon keramikusok, fafaragók, bőrösök, ötvösök, szárazvirágkötők, rongyművesek, kovácsok, mézeskalácsosok és más kézművesek portékái láthatók szombatig.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.