Nem akarnak még egy emlékművet

A varsóiak több mint hetven százaléka nem akarja, hogy a lengyel fővárosban emlékművet állítsanak a szmolenszki katasztrófa áldozatainak.

MNO
2011. 06. 28. 12:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CBOS közvélemény-kutató intézet felmérésében, amelynek eredményéről a keddi lengyel sajtó tájékoztatott, a következő kérdésre kellett válaszolni: „Szükségesnek tartja-e ön, hogy a Powazki temetőben állított emlékmű mellett a főváros központjában egy másik emlékművet is emeljenek a szmolenszki katasztrófa áldozatainak?” A válaszadók csaknem 71 százaléka nemmel, míg 25,4 százaléka igennel válaszolt erre a kérdésre.

Hanna Gronkiewicz-Waltz, a kormányzó Polgári Platformhoz tartozó varsói főpolgármester szerint a felmérés pontot tesz annak a vitának a végére, amely arról szólt, hogy a fővárosnak meg kell-e örökítenie még egy közpénzből emelt emlékművel a szmolenszki katasztrófát. A varsóiak döntő többségükben úgy vélik, hogy elegendő a Powazki katonai temetőben álló emlékmű – szögezte le a Rzeczpospolita című lap keddi jelentése szerint.

Az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS), a légikatasztrófában életét vesztett Lech Kaczynski államfő pártja manipulatívnak nevezte a felmérést, mondván: a kérdés azt sugallja, mintha már állna egy szmolenszki emlékmű, holott a Powazki temetőben lévő nem nevezhető annak, az csupán egy stilizált síremlék. Mások szerint a hatóságok következetlenek, mert egy másik felmérésen, amelyet szintén a főváros rendelt meg, a varsóiak több mint fele negatívan ítélte meg a varsói tömegközlekedés jegyárainak emelését az utazás minőségének javítása fejében. A hatóságok ennek ellenére a jegyáremelés mellett döntöttek.

A varsói elnöki palota elé elképzelt emlékmű 96 fényoszlopból állt volna, a kormánygép katasztrófájában szörnyethalt 96 áldozat emlékére. Közben a kormány bejelentette, hogy már a miniszterelnök asztalán van a szmolenszki katasztrófa vizsgálatáról Jerzy Miller belügyminiszter irányításával készült, mintegy 300 oldalas lengyel jelentés, amelyet az angol, francia és orosz fordítás elkészülte után tárnak a nyilvánosság elé. A PiS saját vizsgálatának eddig elkészült részleteit hétfői közlés szerint ezen a héten akarta közzétenni. A kormány közlése után azonban fontolóra vette, hogy megvárja ezzel a hivatalos kormányjelentés nyilvánosságra hozatalát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.